Cena benzínu stagnuje a cena nafty naďalej zaujímavo klesá

NETKY.SK • 26 November 2023, 16:00 • 2 min
Cena benzínu stagnuje a cena nafty naďalej zaujímavo klesá

BRATISLAVA - Zásadný pokles cien pohonných látok na slovenskom trhu trval presne jeden týždeň. V tom uplynulom sa už situácia zmenila, pretože ceny oboch druhov benzínov prestali klesať a začali stagnovať. Len cena motorovej nafty si udržala zostupnú tendenciu a naďalej pokračuje v zlacňovaní.

slovakia

left justify in out

Cenová krivka prudko klesá

Po minulotýždňovom výraznom zlacnení oboch druhov benzínov v tom uplynulom prišlo k stabilizácii cien na trhu s pohonnými látkami. Najviac používaný 95-oktánový benzín natural sa podľa najčerstvejších údajov Štatistického úradu SR aktuálne predáva v priemere za 1,584 eura za liter. Oproti predchádzajúcemu týždňu je lacnejší o 0,3 centa na liter.

 

Ešte menej zlacnel a doslova len kozmeticky upravil svoju cenu o 0,1 centa na liter drahší 98-oktánový benzín, ktorý sa aktuálne predáva v priemere za 1,799 centa za liter. Zlacnela aj motorová nafta, ktorej cena poklesla o rovné tri centy na liter. V priemere sa tak predávala  za 1,597 eura za liter

Stále sme lacnejší ako priemer EÚ

Z porovnania cien pohonných látok na Slovensku s cenami v krajinách Európskej únie vyplýva, že ceny u nás sú nižšie ako priemer Únie. Zároveň sú však vyššie ako u našich bezprostredných susedov, a teda v Česku, Poľsku, Maďarsku aj Rakúsku. Najdrahší benzín v EÚ sa predáva v Holandsku Dánsku.

 

Tvrdenie, že cena motorovej nafty na Slovensku je nižšia, ako predstavuje priemer krajín EÚ, platí aj v tomto prípade. Rozdiel je len v tom, že kým v Maďarsku a Rakúsku je nafta drahšia ako u nás, v Poľsku a Česku je lacnejšia. Najdrahšia nafta v EÚ sa predáva vo Švédsku a Fínsku. Naopak, najlacnejšie pohonné látky majú na Malte, a potom v Rumunsku a Bulharsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Fin Report, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies