AKTUALIZÁCIA - Vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska neostane bez odpovede

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 06:54 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - Vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska neostane bez odpovede

KYJEV - Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy, uviedol v noci na pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. S týmto cieľom sa ruské jednotky snažia udržať na pozíciách, ktoré obsadili, zabezpečiť si zásoby a preskupiť sa, informovala na základe jeho vyhlásenia agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 20:30 (14. 3.)

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska „neostane bez odpovede“. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax. „Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede,“ uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. Vyhostení diplomati musia opustiť územie Slovenskej republiky do 72 hodín.

 

 

Aktualizácia 19:20 (14. 3.)

 

Deväť ľudí zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri pondelkovom útoku ruských jednotiek na televíznu vežu pri meste Rivne na západe Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Rivnenskej oblasti, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters. „Deväť mŕtvych, deväť zranených“, uviedol Vitalij Kovaľ na sociálnej sieti Telegram. Zároveň dodal, že záchranári sa stále snažia vyslobodiť ľudí, ktorí uviazli pod troskami. Podľa Kovaľa dopadli na budovu dve rakety, pričom na mieste sa nachádzajú aj žeriavy, pomocou ktorých záchranári dvíhajú časti zrútených stien. Mesto Rivne je vzdialené asi 200 kilometrov severovýchodne od Ľvova, ktorý sa nachádza v blízkosti poľských hraníc.

 

Aktualizácia 17:45 (14. 3.)

 

Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. TASR o tom v pondelok informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga s tým, že krajinu musia opustiť do 72 hodín. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zároveň dôrazne vyzýva ruské veľvyslanectvo, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami.

 

Denník N v pondelok informoval o tom, že slovenské bezpečnostné zložky mali zadržať tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva. Mal medzi nimi byť aj plukovník zo slovenského ministerstva obrany, príslušník Slovenskej informačnej služby či osoba spojená s webom Hlavné správy. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

 

Aktualizácia 15:45 (14. 3.)

 

Kremeľ poprel tvrdenia, že by Rusko požiadalo Čínu o vojenskú pomoc. Moskva zdôraznila, že je schopná dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine aj vlastnými silami. Podľa spravodajskej televízie Sky News to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že špeciálna vojenská operácia sa „vyvíja podľa plánu a bude dokončená včas a v plnom rozsahu“. Peskov reagoval na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov USA, ktorí pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že Rusko požiadalo Čínu o vojenské vybavenie na pomoc s inváziou na ukrajinskom území.

 

Tieto tvrdenia poprel aj hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí a označil ich za dezinformáciu.Kremeľ tiež v pondelok uviedol, že USA a EÚ sa pokúšajú dotlačiť Rusko k tomu, aby zaútočilo na ukrajinské veľké mestá a nieslo potom zodpovednosť za smrť civilistov. Podľa Peskova považuje Kremeľ takéto konanie za provokáciu.

 

Peskov uviedol, že prezident Putin už na začiatku vojenskej operácie nariadil, aby sa zatiaľ nevykonávali útoky na veľké mestá, pretože by počas nich došlo k veľkým stratám v radoch civilistov, keďže „ozbrojené nacionalistické formácie“ si svoje palebné postavenia budujú v obytných zónach a rozmiestňujú tam aj ťažkú vojenskú techniku.

 

Ruské ministerstvo obrany však podľa Peskova zároveň nevylučuje možnosť, že úplne ovládne veľké populačné centrá na Ukrajine, pričom súčasne urobí všetko pre zaistenie „maximálnej bezpečnosti civilného obyvateľstva“. Peskov v tejto súvislosti vyhlásil, že niektoré z veľkých ukrajinských miest sú už obkľúčené ruskou armádou. Peskov povedal, že „účinky ekonomickej vojny proti Rusku budú minimalizované“.

 

 

Aktualizácia 15:25 (14. 3.)

 

Rusko v pondelok uviedlo, že útok kyjevských síl na Doneck si vyžiadal 20 mŕtvych. Údajne išlo o raketový systém Tochka-U.

 

 

Aktualizácia 9:12 (14. 3.)

 

Najmenej dve obete na životoch a 12 zranených si v pondelok ráno vyžiadal nálet na štvrť na severnom okraji ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Záchranná služba na sociálnej sieti Facebook informovala, že jedna z vypálených striel zasiahla deväťposchodový bytový dom.

 

V jeho troskách našli telá dvoch ľudí. Ďalšie tri osoby hospitalizovali a deväť ľudí ošetrili priamo na mieste, spresnili záchranári s tým, že ide o bytový dom v Obolonskom okrese v severnej časti Kyjeva.

 

Aktualizácia 8:59 (14. 3.)

 

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok oznámil, že je po boku ruských síl, ktoré vedú ofenzívu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Kadyrov, ktorého medzinárodné mimovládne organizácie obviňujú z vážneho porušovania ľudských práv v kaukazskej republike, zverejnil na sieti Telegram video, ako oblečený v uniforme spolu s vojakmi študuje mapu rozloženú na stole.

 

Vo videu uvádza, že ho natočili na letisku v meste Hostomeľ, ležiacom neďaleko Kyjeva, ktoré ruské sily obsadili v prvých dňoch ofenzívy na Ukrajine. AFP poznamenala, že Kadyrovovo tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

 

Kadyrov tiež na margo polohy svojich jednotiek tvrdí, že „predtým sme boli od vás, kyjevských 'náckov', asi 20 kilometrov, a teraz sme ešte bližšie. Hádajte, kde presne“.

 

Už v nedeľu Kadyrov vyhlasoval, že jednotky čečenských bezpečnostných zložiek sú v tesnej blízkosti Kyjeva.

„A možno sme už v Kyjeve a čakáme len na ten rozkaz,“ varoval. „My vám ukážeme, že ruská prax učí (ako viesť) vojnu lepšie než teórie zo zahraničia a odporúčania vojenských poradcov,“ vyhlásil Kadyrov.

 

Súčasne vyzval ukrajinské sily, aby sa vzdali. Inak, ako varoval, „bude s vami koniec“. Kadyrov, ktorý vládne ruskej Čečenskej republike tvrdou rukou, je bývalý povstalec a v súčasnosti spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina

 

Pôvodný článok: 

 

„Nepriateľ formuje a presúva strategické rezervy k našim hraniciam,“ napísal ukrajinský generálny štáb v každodennej správe s tým, že nové útoky sa očakávajú na mesto Charkov na východe, Sumy na severovýchode a na kyjevské predmestie Brovary.

 

img

 

Na území Luhanskej oblasti na východe krajiny sa ruské sily sústreďujú primárne na postup k mestu Severodoneck, ktoré podľa nedeľňajšieho oznámenia Moskvy zablokovali z dvoch smerov bojovníci proruských separatistov.

 

V mestách Topolske a Špakivka v Charkovskej oblasti utrpeli ruské sily straty a ustúpili, dodáva ukrajinský generálny štáb. DPA pripomína, že tieto informácie nemožno nezávisle overiť.

 

Prečítajte si tiež: Volodymyr Zelenskyj telefonoval so Zuzanou Čaputovou

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies