Štyroch mužov obvinili z verbovania bojovníkov pre IŠ

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 13:32 • 2 min
Štyroch mužov obvinili z verbovania bojovníkov pre IŠ

SARAJEVO - Štyroch občanov Bosny a Hercegoviny v piatok obvinili z financovania terorizmu a verbovania bojovníkov pre Islamský štát do Sýrie a Iraku.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na základe nového zákona, ktorého cieľom je odradiť ľudí od pripájania sa k militantom na Blízkom východe. Prokuratúra obvinila jedného z mužov z organizovania odchodu ďalších dvoch s cieľom rozšíriť rady IŠ. Spolupracovať pritom mali s nemenovanými osobami v Turecku. Úlohou štvrtého podozrivého bolo zabezpečiť financie pre cestu dvojice nádejných militantov do Istanbulu. Súd sa teraz musí rozhodnúť, či podporí obvinenia proti štyrom mužom a začne s nimi proces. V prípade uznania viny by im na základe zákona schváleného v apríli minulého roka hrozilo až do 20 rokov za mrežami.

 

Polícia odhaduje, že za posledné tri roky odišlo do Sýrie okolo 200 Bosniakov vrátane žien a detí. Viac než 50 sa ich do Bosny opäť vrátilo pričom vyše 20 na Blízkom východe zahynuli. Väčšina moslimov v Bosne praktizuje umiernenú formu islamu. Avšak mladí, najmä z vidieckych oblastí, v uplynulých rokoch inklinujú k ultraradikálnej sekte saláfistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies