Zemetrasenie si vyžiadalo ľudské životy. Hrozilo aj tsunami

NETKY.SK • 15 Január 2021, 13:09 • 2 min
Zemetrasenie si vyžiadalo ľudské životy. Hrozilo aj tsunami

INDONÉZIA - Indonézia leží v takzvanom Ohnivom kruhu - oblasti charakteristickej častou seizmickou a vulkanickou aktivitou. Zemetrasenie s magnitúdom 9,1 a následné vlny cunami zabili v decembri 2004 asi 230-tisíc ľudí v niekoľkých krajinách.

slovakia

left justify in out

Indonézsky ostrov Sulawesi postihlo krátko po polnoci zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6.8 . Mieste úrady radili obyvateľom, aby sa evakuovali na vyššie položené miesta. Katasrofa si vyžiadala niekoľko obetí na ľudských životoch. Úrady spočiatku informovali o čísle 15, neskôr však našli ďalšie telá v troskách, kde zostalo uväznených mnoho ľudí. Na ich vyslobodenie používajú záchranári ťažkú techniku. Pre jej nedostatok sa záchranári sťažujú. "Bojujeme s časom, aby sme ich zachránili," vyhlásil záchranár Saidar Rahmanjaya.

 



Počas zemetrasenia utrpelo zranenia viac ako 600 ľudí, spôsobilo spadnutie domov a budov, vyvolalo zosuvy pôdy. Úrady naďalej zhromažďujú informácie o rozsahu škôd a počte obetí v postihnutých oblastiach. Momentálny počet obetí je 34. Vo štvrtok zasiahlo ten istý región podmorské zemetrasenie v hĺbke 53km o sile 5,9, ktoré poškodilo niekoľko domov. Nevyžiadalo si však žiadne ľudské životy. Experti varovali aj o možnosti zasiahnutia regiónu vlnou tsunami, no tento predpoklad sa našťastie nenaplnil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona