REPORTÁŽ: Zuzana Čaputová sa okrem iného vyjadrila aj na adresu štátnej tajomníčky M. Jankovskej

NETKY.SK • 26 August 2019, 12:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Zuzana Čaputová sa okrem iného vyjadrila aj na adresu štátnej tajomníčky M. Jankovskej

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v dnešných hodinách pred médiami vyjadrila k aktuálnej politickej situácii v našej krajine. Zotrvanie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD) vo funkcii je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej neobhájiteľné.

slovakia

left justify in out

"Osobné motívy dnes musia ustúpiť všeobecnému záujmu, ktorým je najmä dôveryhodnosť inštitúcií. Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné zotrvávať na jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti," uviedla prezidentka na margo Jankovskej, ktorá minulý týždeň odovzdala polícii svoj mobilný telefón.

 

img

 

Slovenské súdnictvo potrebuje podľa hlavy štátu očistu od tých, ktorí zlyhali. V justičných orgánoch by sa mali prijať také opatrenia, ktoré umožnia riadne a nezávislé vyvodzovanie zodpovednosti. Hovorila o potrebe nezávislej policajnej inšpekcie, funkčného disciplinárneho súdnictva a efektívneho systému profesijnej etiky. Za dôležité tiež považuje rýchle a objektívne vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a všetkých okolností, ktoré vražde predchádzali.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today marks the one-year anniversary of the assassination of Slovak investigative journalist Ján Kuciak and his fiancée Martina Kušnírová. The day was marked by a vigil held outside the Residence Palace in #Brussels to honor the bravery of Kuciak and to make clear that the pressure on Slovak authorities to investigate this double murder will be kept up. Kuciak's work uncovered allegations of tax fraud and financial crime, implicating prominent political and business leaders in Slovakia. The murders sparked large protests and the resignation of the former prime minister, interior minister, and chief of police. Photo: @gulnozasaid/CPJ

Príspevok, ktorý zdieľa CPJ (@committeetoprotectjournalists),

 

"V tejto súvislosti považujem za dôležitú najmä výzvu dozorujúcich prokurátorov predstaviteľom tých štátnych inštitúcií, ktorí majú informácie o spomínaných skutočnostiach (lebo sami sú v správach spomínaní), aby sa prihlásili a vypovedali pred vyšetrovacími orgánmi," uviedla Čaputová, podľa ktorej to bude pre spoločnosť prospešnejšie ako "kolektívne v médiách sledovať ich neskoršie výhovorky a vyviňovanie sa".

 

Podľa prezidentky je tiež potrebné dôveryhodné vysvetlenie, prečo a z koho iniciatívy boli lustrovaní nielen novinári, ale aj prokurátori, ktorí sa vyšetrovaniu vraždy venujú. "Zostavovanie pavúkov s citlivými informáciami o príbuzných totiž pôsobí ako zastrašovanie a nápadne pripomína praktiky minulosti," poznamenala prezidentka SR.

 

img

 

Čaputová zároveň varovala pred bagatelizovaním medializovaných informácií a znecitlivením. Upozornila, že správy nevypovedajú o súčasnom vplyve obvinených, ale hlavne o rokoch predtým, keď svoju moc budovali. "A viacerí, ktorí im podľa všetkého pri tom asistovali, hoci mali slúžiť spravodlivosti, naďalej pôsobia vo verejných funkciách," dodala.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies