Zbytočné papierovanie dusí slovenských podnikateľov, v tomto roku im byrokracia zabrala až 217 hodín života

NETKY.SK • 30 September 2020, 11:41 • 2 min
Zbytočné papierovanie dusí slovenských podnikateľov, v tomto roku im byrokracia zabrala až 217 hodín života

BRATISLAVA - Inštitút INESS pri príležitosti Medzinárodného dňa byrokracie zverejnil výsledky Byrokratického indexu za rok 2020.

slovakia

left justify in out

Byrokratický index vyhodnocuje na byrokratickú záťaž, inými slovami na zbytočnú administratívu, ktorá je vyvíjaná na malé podnikateľské subjekty.

 

Menej času stráveného za stolom

V tomto roku podnikatelia strávili administratívou až 217 hodín, čím si oproti minulému roku ušetrili až štyri hodiny sedenia za stolom nad dokladmi, či komunikáciou s úradmi. Tento čas by pritom mohli podnikatelia využiť oveľa efektívnejšie napríklad na rozvoj či inováciu svojho biznisu. 

 

 

img

 

Ekonomickí analytici z INESS informovali, že byrokracia spojená so zamestnávaním si vyžaduje 39 % tohto času, prevádzka podniku 47 %, legislatívne zmeny 5 % a iné dôvody spotrebujú 9 % času

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik

 

Čas šetrí správne nastavená elektronizácia

Analytici tvrdia, že index pozitívne ovplyvnili drobné zmeny týkajúce sa elektronizácie ako aj zrušenie niektorých dokumentov. Naopak upozornili, že negatívne ho ovplyvňujú časté zmeny v zákonoch. Zdôraznili, že iba v priebehu jedného roka sa dôležité zákony zmenili až 11 krát.

 

img

 

K vyhodnocovaniu byrokratického indexu sa v roku 2020 pridalo päť ďalších krajín. Medzi krajiny, ktoré majú najnižšiu byrokratickú záťaž sa zaradilo Severné Macedónsko. Podnikatelia tam strávia nad zabezpešením administratívneho chodu svojej spoločnosti iba 154 hodín.

 

Slovensko sa umiestnilo na druhom mieste a tesne za nami sa umiestnila Česká republika s 223 hodinami. Naopak na poslednom mieste v hodnotení obsadilo Španielsko, kde byrokratický index vyšiel až na 369 hodín za rok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort práce chce predĺžiť čerpanie príspevkov na udržanie zamestnanosti do konca roka

 

„Pre slovenských podnikateľov vzniklo v nedávnej minulosti niekoľko antibyrokratických balíčkov. Hoci ich prínos je pozitívny, dopady sú malé. Razantné zlepšenia si vyžadujú razantné zmeny fungovania mnohých úradov. INESS bude naďalej monitorovať podnikateľské prostredie a aktívne navrhovať zmeny regulácií,“ uvádza sa vo vyjadrení Inštitútu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies