Dánsko zakáže podpaľovanie Koránu, oznámil minister spravodlivosti

NETKY.SK • 25 August 2023, 16:30 • 2 min
Dánsko zakáže podpaľovanie Koránu, oznámil minister spravodlivosti

Kodaň - Dánsko v piatok oznámilo, že plánuje zakázať podpaľovanie Koránu. Rozhodlo sa tak po sérii akcií, na ktorých v tejto škandinávskej krajine poškodili posvätnú knihu islamu, čo vyvolalo hnev v moslimských štátoch.

slovakia

left justify in out

Dánska vláda predloží návrh zákona, ktorý "zakáže nevhodné zaobchádzanie s predmetmi s veľkým náboženským významom pre niektorú náboženskú komunitu", povedal novinárom minister spravodlivosti Peter Hummelgaard. Legislatíva bude zameraná predovšetkým proti podpaľovaniu a znesväcovaniu na verejných miestach. Hummelgaard uviedol, že prípady podpaľovania Koránu boli "v zásade pohŕdavým a bezcitným činom", ktorý "škodí Dánsku a jeho záujmom". Novú právnu úpravu zahrnú do 12. kapitoly dánskeho trestného zákonníka, ktorá sa týka národnej bezpečnosti. Práve národná bezpečnosť je podľa šéfa rezortu spravodlivosti hlavnou motiváciou zákazu. "Nemôžeme ďalej stáť so založenými rukami a zatiaľ niekoľko jednotlivcov robí všetko, čo môže, aby vyprovokovalo násilné reakcie," dodal minister. Zákon sa bude vzťahovať aj na znesväcovanie Biblie, Tóry alebo napríklad kríža. Ľuďom, ktorý tento zákon porušia, bude hroziť pokuta a dva roky väzenia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR. Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies