Štvrtina stavebných firiem zvýši ceny prác zhruba o 7 %

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:16 • 2 min
Štvrtina stavebných firiem zvýši ceny prác zhruba o 7 %

BRATISLAVA - Štvrtina oslovených slovenských stavebných spoločností bude zvyšovať ceny stavebných prác v tomto roku v priemere o 7 %. Vzhľadom na súčasný stav stavebného trhu a očakávaný iba mierny rast produkcie dve tretiny stavebných spoločností nepripravujú zdražovanie svojich prác.

slovakia

left justify in out

Zdražovanie pripravujú najčastejšie riaditelia veľkých firiem. Vyplýva to z prvej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva v tomto roku, ktorú pripravila analytická spoločnosť CEEC Research.
"Dôvodom pre zvyšovanie cien u týchto firiem bude hlavne rast nákladov, a to konkrétne vo forme zvýšenia cien subdodávateľských prác, ktoré musia stavebné firmy svojím subdodávateľom platiť. V niektorých oblastiach začínajú mať subdodávatelia už totiž dostatok práce a nechcú ísť pracovať za akúkoľvek cenu," uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. Vplyv na rast cien stavebných prác má aj snaha o vytvorenie alebo zvýšenie ziskových marží, ktoré boli u časti firiem v dôsledku tvrdého konkurenčného boja stlačené na minimum, niekedy aj do záporných hodnôt.


"Ceny porastú z dôvodu, že vzrastie počet zákaziek na Slovensku, a aj preto, lebo je na trhu nedostatok zdrojov," potvrdil generálny riaditeľ Inžinierskych stavieb, a.s. Košice Philippe Corbel. Generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a.s. Bratislava Magdaléna Dobišová uviedla, že ceny stavebných prác a materiálov signalizujú nárast už v súčasnosti.


Zatiaľ čo z veľkých firiem potvrdzuje zvýšenie cien stavebných prác až 72 % riaditeľov (v priemere o 7 %), z malých spoločností bude zdražovať 16 % (v priemere o 8 %). V odbore inžinierskych stavieb pripravuje zdražovanie polovica spoločností (o 8 %) a z firiem vykonávajúcich pozemné stavby zvýši ceny 18 %.


"Predpokladáme nárast cien stavebných prác a materiálov. Ceny boli dlhodobo stlačené na minimum, čo je pre veľa subjektov už ďalej neudržateľné," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Metrostav Slovakia, a.s. Miroslav Zobaník. Aj predseda predstavenstva spoločnosti Železničné stavebníctvo Bratislava, a.s. Jozef Bošanský očakáva nárast cien stavebných prác. "V predchádzajúcom období boli zákazky súťažené za podhodnotené ceny, čo prinášalo problémy pri realizácii a problémy s neplatením subdodávateľov a následne problémy s ukončovaním stavieb," uviedol.


Situácia na stavebnom trhu v posledných šiestich rokoch prinútila 46 % stavebných spoločností znížiť ceny ponúkaných prác v priemere o 16 %. Prepad cien sa podľa riaditeľov týchto firiem prejavil najviac v maržiach a tiež v znížení cien stavebných materiálov a mechanizácie. Nárast cien oproti roku 2008 potvrdilo 22 % spoločností a tretina firiem ceny nemenila. Najväčšie a najčastejšie zmeny potvrdili riaditelia veľkých spoločností. Menej za prácu si teraz účtuje 82 % z nich, a to v priemere o 16 %. Medzi malými firmami potvrdilo pokles cien 39 %, v priemere tiež o 16 %. Z pohľadu stavebného zamerania pokles cien potvrdilo 47 % firiem z pozemného a 42 % z inžinierskeho staviteľstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies