Ako sa s vekom mení naša osobnosť? Získavame túto vlastnosť!

NETKY.SK • 10 Jún 2019, 12:32 • 2 min
Ako sa s vekom mení naša osobnosť? Získavame túto vlastnosť!

Podľa najnovšieho výskumu u ľudí s rastúcim vekom silnie aj vlastnosť, ktorou v mladosti nemuseli disponovať. Čo sa s nami deje?

slovakia

left justify in out

Možno ste si na sebe alebo na ľuďoch vo svojom okolí všimli zaujímavú vec. Čím sú starší, tým menej spoločenských aktivít si plánujú. Kde sú časy, keď sa organizovali „akcie“ na každý piatok a sobotu, respektíve aj na bežné dni?

 

Vedci z Harvardovej univerzity sa týmto fenoménom rozhodli zaoberať viac do hĺbky a ich zistenia sú zaujímavé. Čím sme starší, tým viac sa z nás stávajú introverti, a to aj v prípade, že sme v minulosti introvertní neboli ani trochu.

 

img

 

Prečo je to tak? Odborníci to zdôvodňujú skutočnosťou, že v mladosti a počas dospievania človek všetko spoznáva a zoznamuje sa s novými situáciami a ľuďmi, čo de facto formuje jeho osobnosť. Potrebujeme množstvo priateľov, rôzne záujmy a aktivity. S rastúcim vekom sa však „profilujeme“, čím podvedome zužujeme aj okruh svojich priateľov a redukujeme činnosti. Už nemáme potrebu stretávať stále nových ľudí a udržiavať s nimi len povrchné vzťahy, orientujeme sa skôr na dlhodobé a hlboké priateľstvá, k čomu už nepotrebujeme toľko známych.

 

Ďalším dôvodom je určite aj skutočnosť, že dospelý človek funguje v úplne inom svete ako mladý študent. Má zodpovednosť a denne chodí do práce, kde trávi prinajmenšom osem hodín. A to je psychicky veľmi vyčerpávajúce. Ak sa do toho pridruží aj komplikované dochádzanie za zamestnaním, nečudo, že už nemáme každý deň chuť stretávať sa s ľuďmi a popíjať pivo v podnikoch. Chceme ticho a pokoj v pohodlí a intimite svojho bytu.

 

img

 

Psychológovia tvrdia, že ide o absolútne prirodzený proces premeny ľudskej osobnosti, nazývajú to vnútorným dozrievaním. Človek je schopný viac uvedomovať si hodnoty, chce byť sám so sebou a už nepotrebuje byť stredobodom pozornosti. Už totiž nežije zo dňa na deň, ale pokúša sa dať svojej existencii konkrétny smer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies