M. Pompeo: USA chcú posilniť vzťahy so Slovenskom v obrane aj obchode

NETKY.SK • 12 Február 2019, 15:57 • 2 min
M. Pompeo: USA chcú posilniť vzťahy so Slovenskom v obrane aj obchode

BRATISLAVA - Na Slovensku je obrovský ekonomický potenciál, ktorý by chceli Spojené štáty americké využiť. Po rokovaní so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) to vyhlásil šéf americkej diplomacie Mike Pompeo. Naznačil tiež ďalší rozvoj vzťahov v oblasti obrany.

slovakia

left justify in out

"Slovensko a USA v súčasnosti vyjednávajú dohodu o spolupráci v oblasti obrany, ktorá by využila plány európskej obrannej iniciatívy na zlepšenie infraštruktúry Slovenska aj na posilnenie vojenských vzťahov medzi našimi národmi," informoval Pompeo.

 

Americký minister tiež ocenil záväzok Slovenska zvýšiť výdavky na obranu a nákup vojenskej techniky z USA. "Tieto kroky znižujú závislosť Slovenska od starej sovietskej techniky a otvárajú dvere ďalšej obrannej spolupráci s USA," poznamenal.

 

 

Pompeo je presvedčený, že Slovensko a USA majú v oblasti obrany spoločné priority. "Historická skúsenosť Slovenska so sovietskou dominanciou, poloha v strednej Európe a demokracia umožňujú vašej krajine špeciálne porozumieť agresívnej úlohe, ktorú Rusko v tomto regióne zohráva," konštatoval.

 

Pompeovu utorkovú návštevu Slovenska označil Lajčák za úspešnú. Zdôraznil, že aj keď ide o prvú návštevu ministra zahraničných vecí USA po 20 rokoch, dialóg medzi Slovenskom a USA je veľmi kvalitný a realizuje sa inými cestami.

 

"USA sú hrdé, že mohli byť súčasťou úspechu tejto krajiny cez podporu politickej transformácie, ekonomického rozvoja, otvorenia trhu a, samozrejme, spolupráce v oblasti obrany v NATO," uzavrel Pompeo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies