Pokiaľ zaujmú Rusi voči Ukrajine agresívny postoj, budú niesť následky

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 19:35 • 2 min
Pokiaľ zaujmú Rusi voči Ukrajine agresívny postoj, budú niesť následky

Takéto vyjadrenie poskytol novinárom minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Situácia sa začala stupňovať po tom, ako Rusi premiestnili svoje jednotky na hranice s Ukrajinou. USA sa snaží pomôcť ukrajinskej strane, aspoň také je tvrdenie Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

Podľa Washingtonu je momentálne na hraniciach s Ukrajinou najviac ruských jednotiek od vypuknutia krízy na Kryme v roku 2014. Blinken zachoval takéto stanovisko, pretože ho znepokojili aktivity ruskej armády na spomenutej hranici. 

 

img

 

"Musím vám povedať, že mám skutočné obavy z ruských akcií na hraniciach s Ukrajinou," uviedol Blinken v rozhovore v relácii televízie NBC s názvom Meet the Press. Podľa neho sú preto Spojené štáty vo veľmi úzkom kontakte a koordinácii so svojimi európskymi spojencami a partnermi.

 

"Všetci zdieľame tieto obavy. Prezident Joe Biden k tomuto zaujal jasný postoj. Ak bude Rusko konať nerozvážne alebo agresívne, bude to mať následky," dodal Blinken. 

 

 

Krymská kríza od 2014 

Konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov (územie Ukrajiny). Okrem toho dostali Rusi pod kontrolu aj úzmie na východe krajiny Donbas - proruskí separatisti. Ukrajina obviňuje Moskvu z poskytovania zbraní práve tejto militantnej skupine. Rusko podobné správy popiera. 

 

img

 

K anektovaniu Ukrajiny údajne ani nemalo dôjsť. Ruská strana tvrdí, že na Kryme prebehlo slobodné referendum, v ktorom miestni obyvatelia hlasovali za to, či chcú patriť do Ukrajiny, alebo byť súčasťou Ruska. Západný svet tento výsledok referenda považuje za zmanipulovaný, pretože vyznel v prospech Ruskej federácie. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies