Študenti počas archeologického výskumu vykopali mínometný granát

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 15:53 • 2 min
Študenti počas archeologického výskumu vykopali mínometný granát

TRNAVA – Nevybuchnutý mínometný granát z obdobia druhej svetovej vojny našli plytko pod povrchom zeme počas archeologického výskumu študenti katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity v lokalite trnavskej Kalvárie. Granát si odviezol policajný pyrotechnik, neskôr bude zlikvidovaný výbuchom v trhacej jame.

slovakia

left justify in out

Pyrotechnik pripustil, že granát bol vystrelený a nevybuchol, nevylúčil však ani možnosť, že ide o pozostatky munície z nehody nákladného auta Červenej armády. Vozidlo tu podľa historických prameňov havarovalo krátko po skončení vojny, pri pokuse o zneškodnenie muničného nákladu došlo k silnému výbuchu a poškodeniu blízkeho lazaretu a kostolíka.

Archeologický výskum pri brehu potoka Trnávka sa začal tento týždeň. Úlohou archeológov je odhaliť pozostatky múrov bývalého mestského lazaretu. Ten plnil úlohu sociálneho zariadenia pre starých a chorých, podľa miestnej tradície tu stál už v období vlády Mateja Korvína, teda v 15. storočí. Vedenie radnice plánuje pozostatky múrov vytiahnuť nad povrch okolitého terénu a vytvoriť tak archeologický park, ktorý by pripomínal dôležitú stredovekú ustanovizeň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies