V Turecku sa začalo prelomové druhé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 28 Máj 2023, 09:00 • 2 min
V Turecku sa začalo prelomové druhé kolo prezidentských volieb

ANKARA/ISTANBUL - V Turecku sa v nedeľu začalo prelomové druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa budú voliči rozhodovať medzi súčasným tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a kandidátom spojenej opozície Kemalom Kiličdaroglom.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) a zatvoria sa o 17.00 h (16.00 h SELČ), pričom prvé hlasy by mohli byť sčítané už podvečer. Agentúra AP upozorňuje, že práve nedeľňajšie druhé kolo volieb rozhodne o tom, či sa bude Turecko uberať demokratickejším smerom pod vedením Kiličdarogla, alebo sa predĺži "čoraz viac autoritárska" vláda súčasného prezidenta Erdogana.

 

V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov, Kiličdaroglu získal takmer 45 percent hlasov. Erdogan je predsedom vládnucej stredopravicovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a ako premiér a prezident je v Turecku pri moci 20 rokov. Pred prvým kolom volieb bol však podľa prieskumov favoritom práve Kiličdaroglu. Politickí analytici sú však teraz skeptickí a predpokladajú, že Kiličdaroglove šance poraziť Erdogana nie sú veľké. Kiličdaroglu sa pred rozhodujúcim druhým kolom volieb uchádzal aj o podporu Sinana Ogana - ultranacionalistu, ktorý v prezidentských voľbách skončil na treťom mieste. Ogan však v pondelok vyzval svojich priaznivcov, aby podporili Erdogana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies