Cyklodoprava na Slovensku zažíva boom, o výstavbu trás z eurofondov je veľký záujem

NETKY.SK • 5 Február 2024, 08:53 • 2 min
Cyklodoprava na Slovensku zažíva boom, o výstavbu trás z eurofondov je veľký záujem

Najviac projektov na rozšírenie cyklotrás podľa ministerstva dopravy predložili mestá Bratislava a Trnava. Rezort v súčasnosti pripravuje aj tretiu cyklovýzvu, ktorú plánuje vyhlásiť ešte tento rok.

slovakia

left justify in out

Streda 31. januára bol posledný termín v rámci druhej cyklovýzvy z plánu obnovy na predkladanie žiadostí na výstavbu cyklotrás. Samosprávy a jedno združenie obcí dovtedy zaslali 65 žiadostí na výstavbu 191 kilometrov nových cyklotrás dovedna za 80 miliónov eur, informovalo ministerstvo dopravy v piatok.

„Počet žiadostí nám jednoznačne ukazuje, že cyklodoprava na Slovensku zažíva boom. V tejto druhej výzve sme na výstavbu cyklotrás vyčlenili 35 miliónov eur s DPH, avšak záujem je viac ako dvojnásobný. To je pre nás jasné znamenie, že takéto projekty majú význam,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

 

„Prednedávnom sa nám navyše podarilo podpísať aj zmluvy s úspešnými žiadateľmi v prvej cyklovýzve, vďaka ktorej pribudne 72 kilometrov cyklotrás naprieč celým Slovenskom,“ dodala.

 

Najviac projektov podľa ministerstva predložili mestá Bratislava a Trnava. Priemerné náklady na kilometer potenciálnej cyklotrasy sú necelých pol milióna eur. Výstavba cyklotrás je financovaná z európskych zdrojov v rámci Plánu obnovy a odolnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EURACTIV / TASR, Foto: Relax / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies