Strelec z Tennessee predtým poslal kamarátovi odkaz na islamský verš

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 08:58 • 2 min
Strelec z Tennessee predtým poslal kamarátovi odkaz na islamský verš

CHATTANOOGA - Nemenovaný kamarát podozrivého útočníka Mohammoda Youssufa Abdulazeeza ukázal dnes agentúre uvedenú správu v telefóne.

slovakia

left justify in out

Niekoľko hodín pred streľbou v meste Chattanooga v americkom štáte Tennessee, pri ktorej zahynulo päť vojakov, poslal útočník svojmu blízkemu kamarátovi SMS s odkazom na verš z islamského učenia zahŕňajúci vetu: "Ak niekto preukáže nepriateľstvo k môjmu priateľovi, potom voči nemu vyhlásim vojnu." Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Nemenovaný kamarát podozrivého útočníka Mohammoda Youssufa Abdulazeeza ukázal včera agentúre uvedenú správu v telefóne. Podľa vlastných slov o nej nepremýšľal, keď ju v stredu večer dostal, teraz však uvažuje, či to nebol náznak štvrtkového útoku.

 

Abdulazeez zomrel pri prestrelke s políciou po tom, ako v Chattanooge zastrelil štyroch príslušníkov námornej pechoty a zranil ďalších troch ľudí, z ktorých jeden, člen námorných síl, dnes zraneniam podľahol.

Priatelia Abdulazeeza uviedli, že sa vlani vrátil z cesty do Jordánska znepokojený konfliktmi na Blízkom východe a neochotou USA a ďalších krajín zasiahnuť. Cez internet si podľa nich v tom čase kúpil tri útočné pušky - AK-74, AR-15 a Saiga 12. S kamarátmi chodil často aj niekoľkokrát do týždňa na strelnicu.

"Povedal, že je rozčúlený (v súvislosti s Blízkym východom). Neviem si však predstaviť, že ho to dohnalo k tomuto,"povedal jeho kamarát, ktorý dostal esemesku.

Americkí vyšetrovatelia sa zameriavajú na cesty Abdulazeeza, amerického občana, ktorý sa narodil v Kuvajte palestínskym rodičom, na Blízky východ. FBI vyšetruje streľbu z Chattanoogu ako čin domáceho terorizmu, podľa úradov je však priskoro špekulovať o motíve strelca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies