Stredoškoláci sa budú učiť bojovať proti extrémizmu: Stretnú sa v letnej škole

NETKY.SK • 24 Jún 2017, 15:49 • 2 min
Stredoškoláci sa budú učiť bojovať proti extrémizmu: Stretnú sa v letnej škole

BRATISLAVA - Takmer tridsať stredoškolákov sa na budúci týždeň zíde v Banskej Štiavnici, kde budú školení, ako sa brániť nenávistným prejavom a bojovať s extrémizmom.

slovakia

left justify in out

Zúčastnia sa na Letnej škole: Mladí proti extrémizmu a radikalizmu, ktorú podporilo v novej grantovej schéme pre mimovládne organizácie ministerstvo spravodlivosti. „Pozitívna spätná väzba, ktorú sme dostali od viacerých riaditeľov stredných škôl, len potvrdzuje, že takýto formát je vhodný doplnok k tradičnému vzdelávaniu. Žiaľ, kapacity letnej školy sú limitované,“ povedala dnes Monika Masariková zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku, ktorý letnú školu organizuje.

Učitelia na stredných školách podľa jej slov častokrát sami nevedia, ako so študentmi diskutovať o extrémizme, radikalizme, diskriminácii či xenofóbii. „Na viacerých stretnutiach nám prízvukovali, že by uvítali vypracovanie podrobnejších materiálov a príručiek alebo obdobné kurzy a vzdelávanie pre nich samotných,“ dodala. „Exkurzie do koncentračných táborov a na pamätné miesta holokaustu či návštevy miest, kde fašisti prenasledovali Židov, Rómov a príslušníkov ostatných národov a etník, ktoré začiatkom roka ministerstvo školstva odporučilo stredným školám, nestačia,“ myslí si Masariková.

Na letnú školu príde so študentmi diskutovať stredoškolský učiteľ dejepisu Juraj Smatana a predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová. Tréning zameraný na prevenciu radikalizácie mládeže povedie medzinárodne uznávaný facilitátor a mediátor Dušan Ondrušek z občianskeho združenia PDCS, ktoré sa venuje problematike riešenia konfliktov. „Nenávisť je úzko spätá so šírením dezinformácií a propagandou, najmä na sociálnych sieťach. Cieľom letnej školy preto je podporovať u mladých študentov aj kritické myslenie a obozretnú prácu s médiami,“ dopĺňa Masariková.

 

O falošných správach, hoaxoch a propagande bude na letnej škole hovoriť známy stand-up komik a scénarista Ján Gordulič a blogger Samo Marec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies