Strany predstavili návrhy na podporu zamestnanosti, zhodli sa na zjednodušení malého podnikania

NETKY.SK • 18 Január 2016, 13:58 • 2 min
Strany predstavili návrhy na podporu zamestnanosti, zhodli sa na zjednodušení malého podnikania

BRATISLAVA - Riešenie dlhodobej nezamestnanosti, podpora viacnásobne znevýhodnených nezamestnaných v hladových dolinách, či zmeny v sociálnom systéme boli témami pondelkovej konferencie, na ktorej predstavitelia deviatich politických strán predstavili svoje návrhy na riešenia v týchto oblastiach.

slovakia

left justify in out

Ako po konferencii uviedol riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník, všetky zúčastnené strany sa zhodli na tom, že tieto témy sú dôležité. Strany pritom podľa neho vidia riešenia v zjednodušení malého podnikania, znížení daní a odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami, či v podpore rozvoja v tzv. hladových dolinách.


Strana Smer-SD sa chce podľa štátneho tajomníka rezortu práce Branislava Ondruša sústrediť na to, aby mladí ľudia získavali pracovné skúsenosti a podporiť rekvalifikácie zamerané na potreby zamestnávateľov. Smer bude podľa Ondruša po parlamentných voľbách cieliť svoje opatrenia aj na dlhodobo nezamestnaných ľudí v tzv. hladových dolinách.


Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý navrhuje zreformovať stredné odborné a vysoké školstvo a zvýšiť investície do školstva. Vyššiu zamestnanosť by malo podľa neho podporiť zníženie odvodov o 500 eur ročne pre každého zamestnanca a živnostníka. Nárast čistých príjmov rodín chce Sieť podporiť vyššou nezdaniteľnou časťou dane a vyšším daňovým bonusom, čím by mal stúpnuť čistý príjem o 125 eur ročne na každého člena rodiny.


Zvýšenie flexibility Zákonníka práce, podpora práce na skrátený úväzok, či podpora duálneho vzdelávania na školách sú opatrenia, ktoré navrhuje KDH. Zástupca tejto strany Ján Kmeť by tiež zaviedol systém zdieľaných pracovných miest, podporu rodinného podnikania a skorší odchod do dôchodku pre matky podľa počtu vychovaných detí. Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna by zamestnanosť na Slovensku podporil primeraným daňovým zvýhodnením tých podnikateľov, ktorí zamestnajú nových ľudí. Považuje totiž za zvrátené to, že daňové úľavy v súčasnosti dostávajú veľké firmy aj za to, že neprepustia svojich zamestnancov.


Jedným z opatrení na podporu zamestnávania by podľa Magdalény Kuciaňovej zo Slovenskej národnej strany mohla byť podpora projektov sociálneho podnikania bez klientelizmu. Trhu práce by podľa nej pomohlo aj dobudovanie cestnej infraštruktúry, či daňové zvýhodnenie firiem, ktoré investujú v „hladových dolinách“.


Strana maďarskej komunity podľa Gabrielly Németh presadzuje, aby štátne stimuly smerovali do regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Strana chce podporiť poľnohospodársku výrobu, znížiť byrokraciu pri žiadaní o príspevku a pri riešení dlhodobej nezamestnanosti viac spolupracovať so samosprávou. Jedným z návrhov strany je aj postupné zvýšenie minimálnej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku.
Martin Chren zo strany Skok predstavil program strany s názvom Singapur 2016. Jeho súčasťou je 100 opatrení, medzi ktoré patrí zjednodušenie pravidiel pre drobné podnikanie, zavedenie daňovo-odvodového paušálu pre živnostníkov, či bezdaňové zóny v najchudobnejších okresoch. Skok chce tiež presadiť odvodové prázdniny pre mladých živnostníkov do 26 rokov a znížiť odvody pre zamestnancov.


Líder strany Demokrati Slovenska Ľudovít Kaník navrhuje znížiť celkové odvodové zaťaženie práce o 17 percentuálnych bodov. Tento výpadok by sa podľa neho kompenzoval tzv. systémovou zmenou zdaňovania. Ako riešenie tiež ponúka zrušenie minimálnej mzdy pre ľudí bez kvalifikácie a podnikanie by podľa Kaníka malo podporiť aj zníženie ceny elektrickej energie.


Jaroslava Lukačovičová zo strany Šanca navrhuje podporiť trh práce na Slovensku rozvojom poľnohospodárstva a zmenou dotačnej politiky v tejto oblasti. Ďalším návrhom tejto strany je podpora mikropodnikania tak, aby sa do príjmu 5 tisíc eur ročne podnikalo bez povinnosti viesť účtovníctvo, či bez povinnosti mať registračnú pokladnicu. Strana Šanca chce tiež zmraziť zvyšovanie minimálnej mzdy a spružniť Zákonník práce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies