Babiš nekončí! Zasadla jeho nová tieňová vláda. Čo má v pláne?

NETKY.SK • 21 Január 2022, 06:46 • 2 min
Babiš nekončí! Zasadla jeho nová tieňová vláda. Čo má v pláne?

PRAHA - Český expremiér Andrej Babiš (ANO) uviedol, že tieňová vláda neponesie zodpovednosť za chod štátu, ale plánuje komentovať kroky terajšieho kabinetu premiéra Petra Fialu (ODS). Ostrá kritika zaznela hneď na prvom zasadnutí, ktoré sa konalo vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Rokovať budú každý týždeň. „Prerokovali sme stratégiu našej vlády. Chceme zasadať každý týždeň,“ uviedol Babiš na tlačovom brífingu. „Budeme pracovať ako skutočná tieňová vláda, ktorá má 15 ministrov a 3 zmocnencov,“ doplnil šéf hnutia ANO.

 

 

Na programe prvého rokovania bola analýza programového vyhlásenia Fialovej vlády za jednotlivé ministerstvá a z nich vyplývajúce legislatívne priority pre tieňový kabinet. „To, čo predvádzala nová vláda za mesiac, iba potvrdzuje to, že je nekompetentná a nie je schopná riešiť problémy našich občanov,“ komentoval Babiš.

 

Prečítajte si tiež: Očkovanie proti COVID-19 nebude v ČR povinné, oznámil premiér Fiala

 

Vo výpočte pochybení následne uviedol napríklad zmrazenie rastu platov, obmedzenie zliav na cestovné či pozastavenie časti programu Antivirus. „Som skutočne šokovaný, čo táto vláda dokázala pokaziť za mesiac. Vo vláde nerozumie financiám nikto. A priori nie sú schopní uznať, že sme niečo nastavili dobre,“ povedal. 

 

„Naša tieňová vláda bude fungovať tak, že vždy preberie program tej súčasnej, a k tomu si niečo povieme,“ priblížil expremiér ďalšie plány s tým, že Fialovej vláde následne zašlú odporúčania. „Evidentne je bezradná,“ uzavrel Babiš.

 

 

V tieňovej vláde zasadli niektorí ministri z minulej vlády ANO a ČSSD. Ide napríklad o exministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka alebo bývalú šéfku štátnej pokladnice Alenu Schillerovú (ANO). Medzi nováčikmi sa objavil napríklad moravskosliezsky hajtman Ivo Vondrák (ANO) ako tieňový minister školstva alebo bývalý šéf Poslaneckej snemovne Radek Vondráček (ANO) za rezort spravodlivosti. Pozornosť vzbudila aj bývalá hajtmanka Stredočeského kraja Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ako tieňová ministerka kultúry. Zaujímavosťou je, že hnutie ANO predstavilo tieňových ministrov aj pre rezorty dopravy a zdravotníctva, ktoré malo počas svojej vlastnej vlády problém obsadiť.

 

Možno vás zaujme: Bývalá hovorkyňa Babišovej vlády priznala vzťah so synom Pabla Escobara




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies