Strana SDKÚ-DS pripravila uznesenie, ktoré predloží NR SR na schôdzi k Váhostavu-SK

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 16:09 • 2 min
Strana SDKÚ-DS pripravila uznesenie, ktoré predloží NR SR na schôdzi k Váhostavu-SK

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS dnes predstavila uznesenie, ktoré by podľa strany mala prijať Národná rada (NR) SR na mimoriadnej schôdzi venovanej aj reštrukturalizácii stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

slovakia

left justify in out

Schôdza je naplánovaná na stredu 15. apríla a poslanci na nej budú diskutovať o aktuálnych problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou na Slovensku.
     

"To, že si táto vláda nevie pomôcť s touto situáciou a nevie ochrániť tých najpotrebnejších, to znamená tých, ktorí na konci hodnoty tvoria, to primälo opozíciu, aby predložila vlastné návrhy," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Strana predstavila ešte minulý týždeň sériu opatrení, ktoré navrhuje prijať v súvislosti s procesom reštrukturalizácie.
     

Aktuálne SDKÚ-DS žiada v rámci uznesenia, ktoré v stredu predloží plénu, zaviazať vládu, aby predložila parlamentu písomnú informáciu o možnostiach vyrovnania finančných prostriedkov za nezaplatené faktúry. A to tým firmám, ktoré zaplatili štátu daň z pridanej hodnoty (DPH) za dodávky tovaru či poskytnutie služieb, ale faktúry im spoločnosť Váhostav-SK neuhradila.
     

Zároveň strana navrhuje, aby štát podal návrh na predbežné opatrenie, ktorým súd nariadi nevyplatiť v rámci reštrukturalizácie peniaze schránkovým firmám. Vláda by mala tiež podľa strany predložiť v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu novelu zákona o DPH. Na základe nej by sa povinnosť platiť DPH týkala iba zaplatených faktúr a súčasne by sa právo na nadmerný odpočet DPH týkal len tých faktúr, ktoré spoločnosť uhradila.

     

Predstavitelia strany žiadajú tiež vládu, aby upravila legislatívu tak, aby mali za svoju prácu zaplatené živnostníci a malí podnikatelia. Tiež, aby sa zamedzilo vkladaniu schránkových firiem a firiem za účelom úmyselného krachu do dodávateľského reťazca.
     

Súčasne žiadajú predložiť do parlamentu písomnú informáciu o celkovej výške financií, ktoré štátu zaplatili poškodení veritelia spoločnosti Váhostav-SK formou DPH. Tiež, či táto stavebná firma riadne uhrádzala faktúry podľa dátumu splatnosti, alebo niektoré zaplatila prednostne. Zároveň chcú aj to, aby vládny kabinet predložil v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies