V pondelok môže miestami snežiť, fúkať vietor a tvoriť sa snehové záveje

NETKY.SK • 30 Január 2023, 08:29 • 2 min
V pondelok môže miestami snežiť, fúkať vietor a tvoriť sa snehové záveje

BRATISLAVA - V pondelok môže miestami v popoludňajších hodinách snežiť, tvoriť sa snehové jazyky a záveje a môže byť aj veterno. Vietor na horách v polohách približne nad 1500 metrov očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) od 9.00 h v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Martin, Ružomberok, Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad.

slovakia

left justify in out

Informujú o tom meteorológovia na svojom webe. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, teda až víchricu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku aj horolezectvo. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a na väčšine územia Trnavského kraja. Trvať má od 16.00 h až do utorka (31. 1.). Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu.

 

Výraznejšie sneženie očakáva SHMÚ v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. "Výstraha prvého stupňa potrvá od 15.00 h až do utorka rána. Spadnúť môže desať až 15 centimetrov nového snehu," uviedli meteorológovia. Snehové jazyky a záveje môžu potrápiť celý Žilinský kraj, niekoľko okresov Trenčianskeho a Prešovského kraja a tiež okresy Banská Bystrica, Brezno. Výstraha prvého stupňa platí najmä pre horské priechody, a to od 16.00 h až do utorka večera. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb).

 

Okrem toho v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho a Prešovského kraja a v celom Žilinskom kraji sa v pondelok popoludní, najmä na horských priechodoch, očakáva tvorba snehových jazykov. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výstraha platí do utorka 18.00 h. Naďalej tiež platí pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy výstraha druhého stupňa pred povodňou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona