Strach a zlé predtuchy sa šíria medzi obyvateľmi Sýrie, očakávajú úder Západu

NETKY.SK • 31 August 2013, 06:23 • 2 min
Strach a zlé predtuchy sa šíria medzi obyvateľmi Sýrie, očakávajú úder Západu

KÁHIRA/DAMASK - Strach a zlé predtuchy sa šíria v Sýrii, kde obyvatelia očakávajú západný vojenský úder proti režimu prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

V Damasku sú ulice takmer pusté, okrem bezpečnostných síl rozmiestnených po celej metropole a ľudí stojacich v radoch pred obchodmi, aby si nakúpili zásoby potravín a liekov. "Robím to len tak preventívne," povedala 20-ročná Fatma, ktorú citovala nemecká tlačová agentúra DPA. Rady pred pekárňami bolo vidieť po celom Damasku, pretože ľudia sa obávajú, že čoskoro ich nadlho zatvoria. Jeden muž strávil tri hodiny zháňaním chleba, kým istá žena sa bila s ďalšou, ktorá si kúpila priveľa tejto základnej potraviny.

"Väčšinu dňa sme nútení ostať doma zo strachu, že režim využije vonkajší útok na intenzívnejšie ostreľovanie a násilie proti obyvateľom a obviní z toho Západ," povedal obyvateľ Damasku. "Ľudia si tu uvedomujú, že to bude útok proti režimu, a nie proti ľuďom, pretože to Asad ostreľuje Sýrčanov," uviedol humanitárny pracovník aš-Šaráa o prípadných západných útokoch. Dolár nedávno na čiernom trhu stúpol a jeden má hodnotu vyše 250 sýrskych libier, teda posilnil približne o 50 libier len za posledných pár dní. Podľa oficiálnych cien centrálnej banky stojí dolár 127 sýrskych libier. Začiatkom roka 2011 mal americký dolár hodnotu 47 libier.

Hussám (31), ktorý žije v severosýrskom meste Kámišlí neďaleko hraníc s Tureckom, sa nebojí žiadnych útokov. "Nemám strach, pretože útoky sa budú zameriavať na vojenské základne. Americká armáda nezničí ani len jedno percento toho, čo už zničil Asad," dodal. Priaznivec Asada však tvrdil, že "život ide normálne ďalej a nič sa nezmenilo". Je presvedčený, že Spojené štáty a ich západní spojenci si stokrát rozmyslia, či zaútočia na Sýriu - zo strachu pred protiútokom.

Z údajného minulotýždňového útoku chemickými zbraňami, ktorý podľa sýrskej opozície usmrtil stovky ľudí na predmestí Damasku, obviňujú západné veľmoci Asadov režim. Vyhlasujú tiež, že zločin by nemal prejsť bez trestu. Washington sa stále snaží vytvoriť medzinárodnú koalíciu štátov, ktoré by zasiahli proti Sýrii, a to napriek odmietnutiu vojenskej intervencie britským parlamentom. Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého krajina je jedným z najväčších zástancov ozbrojeného zásahu v Sýrii, vyzval na medzinárodnú operáciu proti Asadovmu režimu, dokonca aj bez súhlasu OSN. "Skutočnosť, že ciele nie sú známe, vyvoláva náladu strachu a zlých predtúch, predovšetkým preto, že väčšina bezpečnostných zariadení v Damasku sa nachádza v obytných štvrtiach," povedal obyvateľ metropoly o očakávaných úderoch Západu. Istá matka troch detí sa takisto bojí o bezpečie svojej rodiny, ak aj Západ začne ostreľovať mesto. "Nevieme, kam máme ísť. Situácia sa zhoršuje," dodala. Žije neďaleko damaského predmestia Džawbar, ktoré už zažilo ťažké ostreľovanie aj zrážky medzi vládnymi vojakmi a povstalcami snažiacimi sa o zvrhnutie Asada. Konflikt, ktorý sa začal v roku 2011 pokojnými protivládnymi protestmi, si podľa odhadov OSN vyžiadal vyše 100.000 ľudských životov. "Vydržali sme situáciu v Džawbare, ale ak zaútočia Spojené štáty, kam pôjdeme? Snažíme sa pripraviť na všetky možnosti a zásobujeme sa všetkým, dokonca aj sviečkami a palivom do elektrických generátorov," opísala žena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies