Štefanec: Harabin už nesmie viac byť predsedom Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 15:53 • 2 min
Štefanec: Harabin už nesmie viac byť predsedom Najvyššieho súdu

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS má vážne podozrenie, že súčasný šéf Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin sa chce zabetónovať vo funkcii, v ktorej podľa strany napáchal obrovské a nenahraditeľné škody v oblasti práva a spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Voľby predsedu NS SR, ktorý je zároveň predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája, teda ešte pred nástupom nového prezidenta Andreja Kisku. Ten sa ujme funkcie 15. júna. Májový termín stanovil Harabin s tým, že kandidátov možno navrhovať do 28. apríla. Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna. SDKÚ-DS vyzýva úradujúcu hlavu štátu Ivana Gašparoviča, aby do príchodu svojho nástupcu nerobil žiadne kroky smerujúce k vymenovaniu nového predsedu NS SR.

 

"Nový prezident, ktorý nastúpi v júni, dostal dôveru 60 percent občanov Slovenska a malo by byť na jeho rozhodnutí, koho za nového predsedu Najvyššieho súdu vymenuje. Pritom už pred voľbami dal jasne najavo, že človek ako Štefan Harabin to nebude a obrovskú dôveru občanov Slovenska získal aj na základe tohto vyjadrenia. Občania chcú zásadnú zmenu aj v súdnictve. Ľudia na Slovensku chcú, aby sa konečne mali kde dovolať spravodlivosti," upozornil podpredseda strany Ivan Štefanec.

 

Ako dodal, ak vedel Gašparovič čakať rok a pol s vymenovaním nového generálneho prokurátora, tak môže tri týždne počkať s rozhodnutím o predsedovi NS SR. "Ak sa tu má niečo zmeniť, osoba ako Štefan Harabin už nesmie viac byť predsedom Najvyššieho súdu SR," uzavrel Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies