Štefan Harabin sympatizuje s novelou Ústavy Ruskej federácie

NETKY.SK • 10 Júl 2020, 12:18 • 2 min
Štefan Harabin sympatizuje s novelou Ústavy Ruskej federácie

V najväčšej krajine sveta sa začiatkom júla mohlo ruské obyvateľstvo podieľať na zmene najvyššieho zákona štátu. Účasť v referende sa priblížil takmer k 70 % voličov. K schváleniu zmien sa vyjadril aj súčasný volebný líder strany Vlasť a bývalý sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

slovakia

left justify in out

Všetci Rusi

Relatívne vysoký podiel na hlasovaní o zmene ústavy mali aj Rusi žijúci v zahraničí. Prezident Putin totiž umožnil hlasovať každému jednému občanovi Ruska, ktorý má platné volebné právo.

 

img

 

Posunutie kvôli koronavírusu

Pôvodný termín hlasovania bol naplánovaný na 22. apríla, avšak prerušila to pandémia koronavírusu. Napokon sa hlasovalo od 25. jún do 1. júla. Ústredná volebná komisia vysvetlila, že predčasné hlasovanie umožnilo predísť zhromažďovaniu ľudí vo volebných miestnostiach a zmierniť tak riziko šírenia koronavírusu, s ktorého epidemickým výskytom Rusko ešte stále zápasí.

 

Nové právomoci ruského prezidenta 

Za novelu hlasovalo 77,92 % voličov. Jednou zo zmien je anulovanie počtu Putinových prezidentských funkčných období, čo mu umožňuje kandidovať na post prezidenta ešte dvakrát. Okrem toho mu reforma dala právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornej komore parlamentu.

 

img

 

Sympatie voči Rusku 

Štefan Harabin sa na margo týchto nových právomocí ruského prezidenta vyjadril so slovami, že "Putin sa nesporne stal svetovým lídrom v smere záchrany Planéty Zem". Podľa bývalého sudcu Najvyššieho súdu SR je to aj "krok k definitívnemu koncu s LGBTI". Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha", a to napriek dlhej histórii Ruska, predtým Sovietskeho zväzu, ako sekulárnej krajiny.

 

Ekonomické zmeny 

Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu, ktorá nemá byť nižšia ako úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu.

 

img

 

Okrem toho z hľadiska ekonomiky ,ako hovorí Harabin, "Národná banka Ruska už nebude podriadená Medzinárodnému menovému fondu, ale vláde Ruskej federácie, čím sa zároveň obnovuje hospodárska suverenita Ruska a tým aj Slovanského spoločenstva".

 

img

 

Ruská federácia je podľa Štefana Harabina silným národným štátom, ktorá má perspektívu prežitia. Následne sa vyjadril aj na adresu USA a to v kontexte, aby sa aj tam "zavŕšili prebiehajúce procesy s prezidentom Trumpom do pozitívneho rezultátu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona