Nemecko uznalo koloniálne vraždenie v Namíbii za genocídu

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 11:25 • 2 min
Nemecko uznalo koloniálne vraždenie v Namíbii za genocídu

BERLÍN - Nemecko uzavrelo s Namíbiou dohodu, na základe ktorej uzná zabitie desiatok tisíc ľudí počas koloniálnej éry za genocídu.

slovakia

left justify in out

Krajina sa zaviazala investovať 1,1 miliardy eur, prevažne do rozvojových projektov. Dohoda, ktorej dosiahnutie oznámili v piatok, je výsledkom viac ako piatich rokov rokovaní medzi krajinami o udalostiach v Namíbii z rokov 1904 - 1908, keď bolo Nemecko koloniálnym vládcom krajiny na juhozápade Afriky.

 

img

 

Ako došlo ku genocíde?
Namíbia sa stala nemeckou kolóniou v roku 1884 a v roku 1915 Nemecko územie odovzdalo Južnej Afrike. Namíbia získala samostatnosť v roku 1990. Nemecký generál Lothar von Trotha, ktorého v roku 1904 vyslali do vtedajšej Nemeckej juhozápadnej Afriky, aby potlačil povstanie kmeňa Hererov, podľa historikov prikázal svojim jednotkám, aby vyvraždili celý kmeň. Následkom toho prišlo o život asi 65-tisíc Hererov a najmenej 10-tisíc Namov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Raz k tomu muselo dôjsť! Za čo Emmanuel Macron priznal zodpovednosť?

„Vo svetle historickej a morálnej zodpovednosti Nemecka, požiadame Namíbiu a potomkov obetí o odpustenie," povedal vo vyhlásení nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, podľa ktorého cieľom bolo nájsť spoločnú cestu k zmiereniu v spomienke na obete. „To zahŕňa aj nazývanie udalostí z čias nemeckej koloniálnej éry na území dnešnej Namíbie, a najmä zverstiev spáchaných medzi rokmi 1904 a 1908, nemilosrdne a bez eufemizmov," dodal s tým, že preto budú tieto udalosti teraz „oficiálne nazývať tak, ako to je z dnešnej perspektívy genocída".

 

img

 

Rokovania medzi Nemeckom a Namíbiou
Rokovania sa začali v roku 2015, viac ako desaťročie po tom, ako Namíbiu v roku 2004 navštívila vtedajšia nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul a vyslovila vôbec prvé ospravedlnenie Nemecka. Na rokovaniach sa podľa Nemecka podieľali aj zástupcovia Hererov a Namov, i keď priame rokovania sa uskutočnili medzi Berlínom a namíbijskou vládou.

 

Podpora Namíbie a potomkov obetí
Maas oznámil, že ako gesto „uznania tohto nevyčísliteľného utrpenia" plánuje Nemecko podporiť Namíbiu a potomkov obetí investíciami vo výške 1,1 miliardy eur do programu prestavby a rozvoja, pričom rozhodujúcu rolu v podobe tohto programu budú mať komunity zasiahnuté genocídou. Projekty, ktoré bude Nemecko financovať, by sa mali uskutočniť počas 30-ročného obdobia a budú oddelené od pokračujúcej rozvojovej pomoci Namíbii.

Minister však zároveň upozornil, že z toho neplynie legálny nárok na odškodnenie. To odráža nemecký postoj v súvislosti s Dohovorom OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídia z roku 1948, podľa ktorého ho nemožno aplikovať retroaktívne a jeho záväzok je skôr politický a morálny ako právny.

 

Prečítajte si tiež: Nemecký minister zahraničia Heiko Maas víta zmiernenie amerických sankcií voči plynovodu Nord Stream 2
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies