Staroveké kostry objavené vo Francúzsku odhaľujú vraždy v štýle talianskej mafie

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 18:00 • 2 min
Staroveké kostry objavené vo Francúzsku odhaľujú vraždy v štýle talianskej mafie

SAINT-PAUL-TROIS-CHATEAUX - Podľa analýzy kostier objavených na archeologickom nálezisku v juhozápadnom Francúzsku pred viac ako 5500 rokmi zviazali a pravdepodobne zaživa pochovali dve ženy pri rituálnej obeti, pričom použili formu mučenia, ktorá sa dnes spája s talianskou mafiou.

slovakia

left justify in out

Výskumníci skúmali nezvyčajnú polohu troch ženských kostier nájdených v roku 1985 na mieste v meste Saint-Paul-Trois-Châteaux a dospeli k záveru, že dve zo žien pravdepodobne zomreli v dôsledku formy mučenia známej ako „incaprettamento“, ktorá zahŕňa zviazanie hrdla a členkov človeka tak, že sa nakoniec kvôli polohe nôh uškrtí.

Výskumníci tiež preskúmali kostry nájdené na iných archeologických náleziskách po celej Európe a identifikovali ďalších 20 pravdepodobných prípadov podobných obetných vrážd. Táto prax mohla byť pomerne rozšírená v neolite alebo neskorej dobe kamennej v Európe, podľa štúdie zverejnenej v časopise Science Advances minulý týždeň.

Tretia žena nájdená na mieste bola v normálnej pohrebnej polohe a „nevieme, ako zomrela,“ povedal v utorok pre stanicu CNN Éric Crubézy, jeden z hlavných autorov článku a biologický antropológ z Univerzity Paula Sabatiera v Toulouse."Ale môžeme povedať, že dali do hrobu tri ženy súčasne," dodal.

Pohrebisko žien bolo v súlade s východom slnka počas letného slnovratu a západom slnka počas zimného slnovratu, čo viedlo autorov štúdie k hypotéze, že toto miesto fungovalo ako miesto, kde sa ľudia zhromaždili, aby si pripomenuli striedanie ročných období, čo si mohlo vyžiadať ľudské obete.

"Vždy existuje myšlienka, že niekto umiera a že úroda porastie," dodal Crubézy s odkazom na túto vieru, ktorá sa objavuje v iných kultúrach, ako je napríklad prax ľudských obetí Inkov v Južnej Amerike.

Crubézy bol súčasťou pôvodného tímu, ktorý toto miesto vykopal v roku 1985, ale až po prestávke spôsobenej pandémiou Covid-19 sa on a jeho kolegovia pustili do skúmania ďalších prípadov takýchto obetí.

Preskúmaním existujúcej literatúry výskumníci presne určili 20 ďalších pravdepodobných príkladov ľudí, ktorí boli obetovaní rovnakým spôsobom počas 2000 rokov v období neolitu. Štúdia uviedla, že skutočný počet bol pravdepodobne vyšší, ale na iných archeologických náleziskách nebolo dostatok informácií o kostrách na vyvodenie pevných záverov.

"V rôznych častiach Európy to bol rovnaký typ obete," povedal Crubezy."A táto obeť je veľmi špecifická, pretože je krutá... a nemáte žiadnu krv a žiadnych ľudí, ktorí zabili iného, ​​ľudia sa zabili sami," dodal.

Hoci nie je možné s konečnou platnosťou dokázať, že ženy v hrobe v Saint-Paul-Trois-Châteaux zomreli in situ, ich postavenie „naukladané na seba a prepletené úlomkami brúsnych kameňov“ naznačuje, že tam boli umiestnené násilne a úmyselne, „silne naznačuje, že k ich smrti pravdepodobne došlo“ v hrobe, uviedla štúdia.

Štúdia môže potvrdiť s „95% istotou, že tieto tri osoby boli ženy“, po presnom meraní rôznych charakteristík panvovej kosti, uviedla spoluautorka Ameline Alcouffe, doktorandka na Univerzite Paula Sabatiera pre server CNN v e-maile.

Na iných miestach v Európe boli takto obetovaní muži a deti, ako aj ženy, uvádza štúdia.

V budúcnosti, hovorí Crubézy, majú vedci v úmysle analyzovať rodinný vzťah medzi tromi ženami v Saint-Paul-Trois-Châteaux a skúmať neobvyklé obrady smrti pozorované v iných hroboch v okolí miesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Issy Ronald, Foto: Nicolas Senegas / Alain Beeching
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies