Jedlá s hviezdičkou Michelin budú ponúkané na okraji vesmíru za 130 000 dolárov

NETKY.SK • 14 Máj 2023, 16:00 • 2 min
Jedlá s hviezdičkou Michelin budú ponúkané na okraji vesmíru za 130 000 dolárov

PARÍŽ - Jedlo na úrovni Michelinovej hviezdy na „okraji vesmíru“ by sa mohlo stať realitou na budúci rok, ak sa francúzskej spoločnosti Zephalto podaria jej veľkolepé plány.

slovakia

left justify in out

Kulinárske vesmírne dobrodružstvo, čo bolo nápadom bývalého dispečera letovej prevádzky Vincenta Farret d’Astiès, sa v súčasnosti pomaly stáva realitou. Už sa totiž predávajú „lístky s predbežnou rezerváciou“ na nadchádzajúce výlety v tlakovej kapsule s názvom Celeste, pripojenej k stratosférickému balónu. Táto kapsula vystúpi do nadmorskej výšky 25 kilometrov, čo hosťom umožní žasnúť nad zakrivením Zeme. Pomedzi kochaním sa na dychberúce výhľady na Zem si budú môcť cestujúci dať netradičnú večeru s vínkom.

 

img

tlaková vesmírna kapsula Celeste

 

Vstupenky na predbežnú rezerváciu zatiaľ stoja vyše 10.000 eur a dávajú kupujúcim možnosť rezervovať si miesto vždy, keď sa lístky začnú predávať. Celkovo vás výlet na Celeste vyjde na 120 000 eur.

 

Zephalto pre spravodajský portál CNN uviedlo, že miesta na palube prvých letov od konca roka 2024 do polovice roku 2025 už boli skompletizované a teraz sa predávajú miesta na predbežnú rezerváciu od polovice roku 2025.

 

Kapsula Celeste by mala dopraviť šesť pasažierov a dvoch pilotov do maximálnej výšky len za 90 minút rýchlosťou 4 metre/sekunda. Kapsula sa potom bude vznášať nad Zemou tri hodiny – dostatok času na vychutnanie si viacchodového jedla a niekoľkých pohárov kvalitného francúzskeho vína. Farret d’Astiès pre CNN povedal, že hoci ponuka jedál a nápojov Celeste bude luxusná, „výhľad a celková cesta zostávajú ústredným bodom ponuky, čo hosťom umožní oceniť a vžiť sa do krásy svojho okolia.“

 

img

Stratosférický balón, pomocou ktorého prepraví spoločnosť Zephalto ľudí do výšky 25 kilometrov.

 

Odkedy sa Dennis Tito, vôbec prvý „vesmírny turista“ dostal na oblohu v roku 2001, len málokto kráčal v jeho stopách. V posledných rokoch sa však v tomto prostredí pohybujú významné spoločnosti zaoberajúce sa vesmírnym cestovným ruchom, ako sú SpaceX, Blue Origin a Virgin Galactic, ktoré sa zaviazali urobiť z vesmíru ďalšie miesto, ktoré musíte navštíviť.

 

Zephalto, založená v roku 2016, nie je jedinou spoločnosťou, ktorá dúfa, že prepraví cestujúcich v luxusnom teplovzdušnom balóne. Floridská spoločnosť Space Perspective momentálne prijíma rezervácie pre svoju vesmírnu loď Neptune.

 

Stojí za to však pripomenúť, že je veľký rozdiel medzi výletom do orbitálneho priestoru – zahŕňajúceho vysokorýchlostné vzlety a dlhšie trvanie – a suborbitálnym priestorom, v ktorom sú cestujúci nakrátko vystavení stavu beztiaže a výhľadu do vesmíru počas letu na okraj atmosféry, teda vyše 95 kilometrov nad Zemou.

 

A výlety na „okraj vesmíru“ – ako tie, ktoré navrhuje Zephalto a Space Perspective – sú zase opäť iné. Tieto kapsuly síce v skutočnosti nezasiahnu suborbitálny priestor, ale stále budú lietať výrazne vyššie ako priemerné komerčné lietadlá. To prisľubuje skvelé výhľady na Zem a hviezdy, no bez straty gravitácie a sprievodného pocitu beztiaže.

 

Farret d’Astiès prirovnáva cestovanie v Celeste ku cestovaniu lietadlom, s tým rozdielom, že cestujúci si môžu vychutnať neuveriteľné výhľady a luxusné vibrácie. Interiér tlakovej kapsuly v súčasnosti plánuje francúzsky dizajnér Joseph Dirand. Dizajn ešte nebol zverejnený, ale Zephalto sľubuje, že z nich bude vyžarovať „francúzsky savoir-faire“ (akási ,,naleštená" istota v spoločenskom správaní).

 

krátky teaser, kde spoločnosť Zephalto predstavuje svoje vízie

 

Zatiaľ čo  potenciálni šéfkuchári pre Celeste ešte nie sú ohlásení, predstava je taká, že tu budú rotujúce dvere kuchárskych majstrov, ktorí si budú môcť slobodne vybrať, čo bude na jedálnom lístku. Zephalto je nadšená z toho, že „šéfkuchári sú schopní uplatniť svoju kreatívnu licenciu a zabezpečiť schopnosť personalizovať zážitok hosťa tak, aby ponúkol niečo, čo je rafinované a povznesené“ – takže niektorí šéfkuchári sa môžu rozhodnúť, že stolovanie by sa malo uskutočniť pred cestou, a nie počas nej.

 

Zephalto na projekte úzko spolupracuje aj s francúzskou vesmírnou agentúrou CNES a za jedného zo svojich partnerov považuje aj leteckú spoločnosť Airbus. Spoločnosť tvrdí, že balón, ktorý bude poháňaný héliom, bude musieť mať rovnaké certifikácie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva ako bežné komerčné lietadlo.

 

Majitelia Zephalta tvrdia, že spoločnosť dokončila tri pilotované čiastkové testovacie lety, pričom ďalší je naplánovaný na koniec tohto roka. Ten by mal absolvovať kompletne celú cestu. Lety budú otvorené pre ľudí všetkých vekových kategórií a nebude potrebné žiadne predchádzajúce školenie. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies