Prvý slovanský kráľ mal desiatky potomkov a zjednotil stáročné spory: Ako vznikla úspešná Samova ríša?

NETKY.SK • 14 Január 2024, 19:30 • 2 min
Prvý slovanský kráľ mal desiatky potomkov a zjednotil stáročné spory: Ako vznikla úspešná Samova ríša?

Samo sa ukázal byť zručným veliteľom, ktorý porazil Avarov na viacerých frontoch a oslobodil Slovanov od ich nadvlády. Jeho ríša zahŕňala územia Moravy, Nitrianska, Sliezska, Čiech a Lužice.

slovakia

left justify in out

Slovania sú jednou z najpočetnejších a najrozmanitejších etnických skupín v Európe. Ich jazyky, kultúry a dejiny sú bohaté a zaujímavé. No ako sa Slovania stali tým, čím sú dnes? Aký je pôvod ich identity a nezávislosti? A kto bol prvým slovanským vládcom, ktorý sa postavil proti mocným susedom a vytvoril prvú slovanskú ríšu?

V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto otázky a predstaviť vám zaujímavú postavu histórie - Samo. Samo bol franský obchodník, ktorý sa v 7. storočí stal kráľom zväzu západoslovanských kmeňov. Jeho ríša, známa ako Samova ríša, existovala medzi rokmi 623/631 a 658 v strednej Európe. Bola to prvá zaznamenaná politická entita Slovanov, ktorá sa dokázala ubrániť náporu Avarov a Frankov.

Ako sa z obchodníka stal vládca

Samo bol franský obchodník, ktorý sa v 7. storočí stal kráľom zväzu západoslovanských kmeňov. Jeho ríša, známa ako Samova ríša, existovala medzi rokmi 623/631 a 658 v strednej Európe. Bola to prvá zaznamenaná politická entita Slovanov, ktorá sa dokázala ubrániť náporu Avarov a Frankov.

Podľa kroniky Fredegara, ktorá je hlavným zdrojom o Samovi, bol Samo pôvodne obchodníkom, ktorý možno dodával zbrane Slovanom. Tí sa pravidelne búrili proti Avarom, ktorí ich podmanili v 6. storočí. Samo sa stal ich vodcom a kráľom po tom, ako zorganizoval povstanie proti Avarom v roku 623/624.

Samo sa ukázal byť zručným veliteľom, ktorý porazil Avarov na viacerých frontoch a oslobodil Slovanov od ich nadvlády. Jeho ríša zahŕňala územia Moravy, Nitrianska, Sliezska, Čiech a Lužice. Okrem toho zväz zahŕňal aj české kmeňe, sorabské kmeňe (pod Dervanom) a ďalšie západoslovanské kmeňe pozdĺž rieky Dunaj (dnešné Dolné Rakúsko a Maďarsko).

Ako sa formovala slovanská identita

Táto bitka bola rozhodujúcim momentom v histórii Slovanov, pretože im umožnila udržať si svoju nezávislosť a identitu. Slovania boli v 7. storočí rozptýlení po strednej a východnej Európe, kde sa stretávali s rôznymi kultúrami a národmi. Niektorí sa dostali pod vplyv Byzantskej ríše, ktorá im priniesla kresťanstvo a cyriliku. Iní sa podriadili Frankom, ktorí ich obrátili na katolicizmus a latinu.

Samo a jeho zväz západoslovanských kmeňov sa však dokázali ubrániť obom mocnostiam a zachovať si svoj jazyk, zvyky a tradície. Samo sa stal symbolom slovanskej odolnosti a hrdosti. Jeho meno sa zachovalo v slovanských legendách a piesňach.

Samo tiež podporoval kultúrny a hospodársky rozvoj svojej ríše. Podľa Herodota, ktorý je hlavným zdrojom o Samovi, mal Samo 22 synov a 15 dcér, ktorých oženil a vydal za významných predstaviteľov slovanských kmeňov. Týmto spôsobom posilnil svoje spojenectvá a upevnil svoju autoritu.

Samo tiež podporoval obchod a remeslá. Jeho ríša bola bohatá na prírodné zdroje, ako bolo zlato, striebro, meď, železo, soľ a drevá. Samo využíval svoje kontakty s inými národmi, aby si vymieňal svoje produkty za luxusné tovary, ako boli hodváb, víno, korenie a šperky.

Samo sa tiež zaujímal o vzdelanie a umenie. Podľa niektorých zdrojov bol Samo priateľom slávneho gréckeho filozofa a matematika Pytagora, ktorý žil na ostrove Samos. Samo ho údajne pozval do svojej ríše, kde mu poskytol ochranu a podporu. Pytagoras mal vplyv na Samovu myseľ a naučil ho mnohé tajomstvá prírody a čísel.

Kde ríša bola?

V tom čase bolo veľa slovanských kmeňov, ale najmä jeden kmeň, Wendovia, si zvolili Samo za svojho vodcu a kráľa. Presná poloha Samovej ríše je stále diskutovanou záležitosťou a ako centrá Samovej ríše bolo navrhnutých niekoľko miest v okolí Slovenska, Slovinska a východného Rakúska.

Wendi boli slovanská konfederácia, nie homogénny kmeň, ktorý v 5. storočí nášho letopočtu zaberal oblasť medzi riekou Odrou na východe a riekami Labe a Saale na západe, susediacu so západnými hranicami územia okupovaného Frankami.

Počas 6. storočia nášho letopočtu Frankovia a iné germánske skupiny striedali obdobia mieru a vojny s Wendmi. Hlavnými z týchto protivníkov/spojencov boli Avari pod vedením Bayana I. (562/565-602 n. l.), ktorí používali Wendov ako frontové úderné jednotky v boji.

Bayan I. zomrel v roku 602 a Avarská ríša sa začala čoskoro rozpadávať. Bayan I. viedol svoju armádu proti silám Východorímskej ríše opakovane od r. 568 nl a ešte pred jeho smrťou sa ríša začala mobilizovať, aby zatlačila Avarov späť do Panónie. Po smrti Bayana I. však impérium zvýšilo svoje úsilie.

Východná ríša viedla svoje vojská proti Avarom a približne v rovnakom čase prevzal iniciatívu za svoj ľud Samo. Z dávnych správ vieme, že Samo zorganizoval armádu proti Avarom a ukázal sa ako zdatný veliteľ. Pri mnohých príležitostiach porazil Avarov a oslobodil Slovanov z ich podriadenosti avarskému útlaku.

Ako sa ubránil Frankom

Samova ríša bola vystavená nielen útokom Avarov, ale aj Frankov, ktorí sa snažili rozšíriť svoje panstvo na východ. V roku 631 sa franský kráľ Dagobert I pokúsil podrobiť si Samových Slovanov, ale utrpel porážku v bitke pri Wogastisburgu.

Táto bitka bola rozhodujúcim momentom v histórii Slovanov, pretože im umožnila udržať si svoju nezávislosť a identitu. Samo sa stal symbolom slovanskej odolnosti a hrdosti. Jeho meno sa zachovalo v slovanských legendách a piesňach.

Ako zanikla jeho ríša

Samova ríša bola založená na osobnej autorite a charizme Samo, ktorý dokázal zjednotiť rôzne slovanské kmeňe pod spoločnou vlajkou. Po jeho smrti v roku 658 sa však jeho zväz rozpadol na menšie politické jednotky, ktoré si nevedeli udržať svoju silu a súdržnosť.

Niektoré z týchto jednotiek sa stali základom neskorších slovanských štátov, ako boli Karantánia, Morava a Nitrava. Iné sa vrátili pod nadvládu Avarov alebo Frankov. Samova ríša tak zostala iba krátkou, ale slávnou epizódou v slovanskej histórii

Zdroje:

www.worldhistory.org/Samo/

www.worldhistory.org/Samo/

www.cambridge.org/core/books/making-of-the-slavs/sources-for-the-history-of-the-early-slavs-c-500700/8B70A64498A5227D92004D917F81C566

www.detailedpedia.com/wiki-Samo%27s_Empire



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Český rozhlas
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies