Konvoj neďaleko Kyjeva spomalil. Rusom sa kazia vozidlá

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 06:52 • 2 min
Konvoj neďaleko Kyjeva spomalil. Rusom sa kazia vozidlá

KYJEV - Obrovská kolóna ruských vozidiel smerujúca na juh k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev nie je dlhá 64 kilometrov a jej väčšinu netvoria obrnené vozidlá. Spresnenie priniesla v utorok britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na spoločnosť McKenzie Intelligence Services.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kolónu tvorí séria logistických blokov, teda zoskupení vozidiel, ktoré sa pohybujú v rozostupoch po dlhej hlavnej ceste od bieloruskej hranice a majú sa spojiť s ruskými jednotkami na severných predmestiach Kyjeva. Ukázala to zblízka analýza najnovších satelitných záberov spoločnosti McKenzie Intelligence Services. Podľa analýzy to vyzerá tak, že konvoj na niekoľkých miestach zabrzdili pokazené vozidlá.

 

img

 

Konvoj pozostáva z niekoľkých pancierových vozidiel (tankov) a bojových vozidiel pechoty, ale prevažne z logistických vozidiel, čo naznačuje plány, že nepôjde len o krátky boj. Analytici tvrdia, že za uplynulých 24 hodín zaznamenali veľmi malý postup kolóny na Kyjev, píše BBC. Podľa britského ministerstva obrany bola aj v utorok asi 30 kilometrov severne od Kyjeva.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: V Charkove pristáli ruskí výsadkári. Napadli aj nemocnicu

 

Zábery z inej situácie, preskúmané spoločnosťou McKenzie Intelligence Services, zachytávajú ruský prápor výsadkárov ukrytý v oblasti letiska Hostomeľ – je to najdôležitejšie medzinárodné nákladné letisko na Ukrajine a zároveň kľúčová vojenská letecká základňa blízko Kyjeva. Ich delostrelectvo sa však podľa odhadov nachádza mimo dostrelu väčšiny územia Kyjeva.

 

Morálka medzi ruskými vojakmi na Ukrajine klesá a niektorí sa vzdali. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ USA z oblasti obrany na základe informácií Pentagonu. Rusko nezískalo vzdušnú prevahu nad Ukrajinou a neobsadilo prístavné mesto Mariupoľ. Vojaci však obsadili prístav Berďansk a mesto Melitopoľ. 

 

img

 

Ukrajinský systém protiraketovej obrany je stále aktívny. Rusko vypálilo na krajinu už približne 400 rakiet. Na Ukrajine spozorovali odpaľovacie zariadenia, ktoré by mohli použiť na termobarické zbrane. Tajná služba USA však nevie, či sa na území  takéto zbrane nachádzajú. 

 

V krajine je už zhruba 80 percent ruských vojakov, ktorých pôvodne nasadili v pohraničí. Existujú náznaky, že niektorým ruským jednotkám dochádza jedlo a palivo.

 

K téme: Turecký prezident sa konečne vyjadril k ruskej invázii!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies