Starostovia a primátori utvoria do 27. júna volebné okrsky

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 12:15 • 2 min
Starostovia a primátori utvoria do 27. júna volebné okrsky

BRATISLAVA - Starostovia obcí, mestských častí a primátori miest utvoria do 27. júna volebné okrsky a určia volebné miestnosti pre parlamentné voľby. Lehota pre samosprávy vyplýva z rozhodnutia predsedu Národnej rady SR o vyhlásení volieb.

slovakia

left justify in out

Volebný okrsok sa utvára tak, aby zahŕňal spravidla 1000 voličov. Starosta pri určovaní volebnej miestnosti prihliada na to, aby do nej mali čo najľahší prístup aj zdravotne postihnutí voliči. Informáciu o utvorení volebných okrskov s vymedzením ich územného obvodu a určení volebnej miestnosti zverejnia obce a mestá na úradnej tabuli a na webovom sídle obce, ak ho majú zriadené. Súčasne túto informáciu predložia príslušnému okresnému úradu.

 

Volebné okrsky a volebné miestnosti slúžia na odovzdávanie hlasovacích lístkov a na sčítanie hlasov. Pri posledných parlamentných voľbách bolo zriadených spolu 5998 volebných okrskov. Ministerstvo vnútra zároveň pripomína dôležité aktuálne prebiehajúce termíny pre voličov. Požiadať o voľbu poštou zo zahraničia je možné elektronicky alebo listinne, pričom žiadosť musí byť doručená na MV SR najneskôr 9. augusta 2023. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies