Policajné násilie voči Slovákovi v Belgicku už prinieslo personálne odozvy

NETKY.SK • 23 August 2020, 09:02 • 2 min
Policajné násilie voči Slovákovi v Belgicku už prinieslo personálne odozvy

Udalosť, pri ktorej došlo na letisku v Charleroi v roku 2018, otriasla svetom najmä tieto dni. Mnohí ju prirovnávajú k násiliu v USA.

slovakia

left justify in out

Brusel – Incident, po ktorom sa dostal Slovák Jozef Chovanec do kómy a následne zomrel, stálo miesto šéfa belgickej federálnej letiskovej polície Dannyho Elsta. Možno to však nebude nadlho, keďže je zatiaľ preložený len dočasne. Jeho novým pôsobiskom bude zatiaľ oddelenie administratívy.

 

Išlo o reakciu na belgickými médiami zverejnené video z februára 2018, ktoré dokumentuje neprimerané použitie sily voči Chovancovi v cele predbežného zadržania na letisku belgického mesta Charleroi.

 

 

Agentúra Belga včera dodala, že Elst bude na administratíve až do skončenia vyšetrovania. No nie je to jediný príklad personálneho zemetrasenie. Pre tento nepríjemný incident vo štvrtok odstúpil generálny riaditeľ federálnej polície André Desenfants. Zdôraznil, že tak urobil z vlastného rozhodnutia, a to napriek tomu, že vo veci brutálneho zaobchádzania sa necíti byť vinným. Chýbal mu dostatok informácií o detailoch incidentu.


Slovenský občan Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

 

 

Záznam priemyselnej kamery priniesol na svet aj nechutnosť v podobe hajlovania jednej z policajtiek. Počas hajlovania ďalší piati ďalší policajti sedeli a kľačali Chovancovej hrudi. Videozáznam vyjavil, že  policajti kolenami na hrudi imobilizovali Slováka až 16 minút.

Prečítajte si, čo od Belgicka žiada Boris Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies