Staronový prezident Zimbabwe Robert Mugabe sa oficiálne ujal svojho úradu

NETKY.SK • 22 August 2013, 13:23 • 2 min
Staronový prezident Zimbabwe Robert Mugabe sa oficiálne ujal svojho úradu

HARARE - Staronový zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa dnes po inaugurácii oficiálne ujal úradu. Najstarší africký líder tak bude vo svojich 89 rokoch vykonávať už siedme funkčné obdobie po sebe, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mugabe po voľbách z 31. júla čelí ostrej kritike zo strany svojich oponentov, ako aj predstaviteľov západných krajín, ktorí tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Prezident však odporcom svojho opätovného zvolenia odkázal, aby sa "išli obesiť". Zároveň prisľúbil, že bude naďalej presadzovať nacionalistickú politiku a snažiť sa prinútiť zahraničné spoločnosti, aby svoj väčšinový kapitálový podiel odovzdali do rúk černošským obyvateľom juhoafrickej krajiny.

Zimbabwiansky ústavný súd v utorok zamietol sťažnosť opozície proti Mugabeho znovuzvoleniu, pričom prezidentské a parlamentné voľby označil za "slobodné, spravodlivé a dôveryhodné". Sťažnosť proti výsledkom podal premiér a opozičný líder Morgan Tsvangirai, ktorý bol Mugabeho hlavným prezidentským rivalom.

Mugabeho prezidentské funkčné obdobie bude trvať päť rokov. Pri moci je od roku 1980, kedy sa Zimbabwe vymanilo spod britskej nadvlády. Krajinu viedol aj počas desaťročného ekonomického kolapsu, z ktorého sčasti obviňovali jeho politiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies