VIDEO: Španieli už zorganizovali koncert s tisíckami ľudí

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 11:30 • 2 min
VIDEO: Španieli už zorganizovali koncert s tisíckami ľudí

BARCELONA - Stredne veľké kultúrne podujatia by sa mohli konať bez sociálnych odstupov účastníkov, no s ďalšími preventívnymi opatreniami. Naznačujú to výsledky po pilotnom koncerte, ktorý sa uskutočnil v marci v Barcelone s 4 500 účastníkmi v rúškach a podľa organizátorov nebol dôvodom žiadnych väčších prepuknutí ochorenia COVID-19.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícky tím z miestnej nemocnice, ktorý dohliadal na zdravotné protokoly koncertu, uviedol, že analýza dát odhalila šesť pozitívnych účastníkov v období dvoch týždňov po podujatí. Nikto z nakazených si nevyžadoval hospitalizáciu a v prípade štyroch predpokladajú, že pôvod ich nákazy ani nebol z koncertu.

 


Lekár Josep Maria Llibre uviedol, že šesť infekcií je menej ako bol v čase koncertu priemer šírenia nákazy v meste. Šesť prípadov by podľa jeho slov predstavovalo incidenciu 131 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, pričom v Barcelone to vtedy bolo 260 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

 

Podmienky účasti na koncerte 
Zdravotnícke úrady v Barcelone dali zvláštne povolenie na účasť maximálne 5 000 ľudí na koncerte španielskej rockovej kapely Love of Lesbian. Ľudia so vstupenkami podstúpili antigénový test na koronavírus a ako boli negatívni, mohli ísť na koncert bez toho, aby dodržiavali sociálny odstup. Museli mať však kvalitné tvárové masky.

 

img


Skupina organizátorov koncertov svoju iniciatívu opísala ako pilotný program, ktorý má pomôcť obnoviť kultúrne podujatia, keďže daný sektor pre pandemické obmedzenia utrpel.

 

Gastro sektor 
Podobnú iniciatívu majú aj v ďalšom katalánskom meste Girona, kde sa zase usilujú pomôcť reštauráciám a posmeliť ľudí, aby začali znova chodiť von. V stotisícovom meste už druhý týždeň funguje program "Otvorená Girona", v rámci ktorého môžu ľudia ísť do vybraných reštaurácií alebo na kultúrne a športové podujatia po overení, že majú nízke riziko infekcie.

 

img

 

Účastníci sa prostredníctvom aplikácie v telefóne preukážu, že ich zaočkovali,mali ochorenie COVID-19 alebo v konkrétnej lekárni podstúpili antigénové testovanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies