Demonštrácie v Tunisku vyvrcholili odvolaním premiéra. Prezident pozastavil aj činnosť parlamentu

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 11:02 • 2 min
Demonštrácie v Tunisku vyvrcholili odvolaním premiéra. Prezident pozastavil aj činnosť parlamentu

TUNIS - Tuniský prezident Kajs Saíd v nedeľu odvolal premiéra Hišáma Mašíšího po násilných demonštráciách pre pandemickú a ekonomickú situáciu v krajine.

slovakia

left justify in out

Tiež pozastavil činnosť parlamentu a odobral imunitu všetkým jeho členom. Nového premiéra podľa jeho slov vymenuje v nadchádzajúcich hodinách, aby upokojil krajinu. Po prezidentovom nočnom vyhlásení demonštranti v hlavnom meste Tunis začali oslavovať v uliciach.

 


Kajs Saíd oznámil svoje kroky po mimoriadnom stretnutí pre celonárodné protesty. Prezident využil špeciálne ústavné opatrenie, ktoré mu umožnilo prevziať výkonnú moc a na neurčité obdobie zmraziť parlament, kým nebude možné obnoviť normálne fungovanie inštitúcií.

Tisícky ľudí vyšli aj napriek pandemickým opatreniam a horúčavám protestovať do ulíc Tunisu a ďalších miest. Davy prevažne mladých ľudí vyzývali na rozpustenie parlamentu a predčasné voľby. Protesty zvolala skupina Hnutie 25. júla na 64. výročie založenia republiky.

 


Demonštrácie sprevádzala vysoká prítomnosť bezpečnostných síl. V Tunise polícia zablokovala všetky ulice smerujúce k hlavnému bulváru v meste a tiež blokádou bránila demonštrantom vstup do parlamentu. Policajti použili proti demonštrantom slzný plyn, keď na nich hádzali projektily, niekoľkých zatkli.

 

Strety medzi protestujúcimi a policajtmi nastali aj v mestách Nábul, Súsa, Kajruván, Sfax a Tozeur. Demonštranti tiež vtrhli do kancelárií islamistického hnutia Ennahdha, ktoré má najväčšie zastúpenie v parlamente.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies