Rusko zakázalo vývoz obilia do zahraničia

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 11:59 • 2 min
Rusko zakázalo vývoz obilia do zahraničia

MOSKVA - Rusko pozastavilo vývoz obilia v rámci gobálneho trhu prvýkrát od roku 2010. Kvóta siedmich miliónov ton stanovená ministerstvom poľnohospodárstva sa v plnej miere využila ešte v predstihu. Prečo Rusko už nepredáva pšenicu, jačmeň a kukuricu?

slovakia

left justify in out

Prvýkrát od roku 2010

Rusko zavádza embargo na obilie prvýkrát za desať rokov. Úrady naposledy zakázali vývoz obila v roku 2010 v dôsledku silného sucha, ktoré hrozilo prudkým nárastom cien. Vtedy išlo o pšenicu, jačmeň, raž, kukuricu, pšeničnú alebo pšenično-ražnú muku.

 

img

 

Kvóta sa vyčerpala 

Podľa ministerstva poľnohospodárstva sa do 26. apríla netarifná kvóta na vývoz obilia zavedená na obdobie od 1. apríla do 30. júna, úplne vyčerpala výrobcami, čo splnilo stanovené plány už v predstihu.

 

Nové colné povolenia sa už nevydajú 

"V súlade s nariadením vlády Ruskej federácie po vývoze všetkej pšenice deklarovanej pre kvótu na obilie, vývoz pšenice, súraže, raže, jačmeňa a kukurice do nečlenských štátov Euroázijskej hospodárskej únie bol zastavený do 1. júla 2020. FCS prestal vydávať nové colné povolenia na účely vývozu," uviedlo ministerstvo na svojej stránke.

 

img

         

Rekordná úroveň 

Podľa agentúry je potrebné stabilizovať domáce ceny obilia, ktoré dosiahli rekordnú úroveň. Spotrebitelia musia platiť viac za múku, ktorá po zrne stúpa.

 

Ochrana domáceho poľnohospodárstva  

Odborníci poukazujú na to, že dokonca aj teraz na juhu Ruska hrozí zníženie úrody – je málo zrážok a problém je aj návrat prízemného mrazu v niektorých častiach krajiny. Navyše, predpovede hlásia horúce leto takmer v celej krajine, čo tiež nie je dobré pre úrodu. Kvóty sú preto zamerané predovšetkým na zabezpečenie toho, aby v krajine zostalo zvyšné obilie pre vlastnú potravinovú výrobu a poľnohospodárske potreby.

 

img

 

Ministerstvo poľnohospodárstva je presvedčené, že pozastavenie vývozu pomôže zabezpečiť domáce potreby obilia a jeho spracovaných výrobkov v krajine. Zároveň podľa ministerstva, obmedzenia nebudú mať vplyv na implementáciu štátnych programov, ani na ukazovatele vývozu v roku 2020.   

 

Aj inde vo svete 

Ostatné krajiny tiež zaviedli embargo na vývoz poľnohospodárskych výrobkov do zahraničia v súvislosti s pandémiou koronavírusu – najmä Čína, Vietnam a India. Vlády obmedzujú vývoz potravín na celom svete, aby sa vyhli problémom so sebestačnosťou.

 

Zdroj: https://ria.ru/20200428/1570648882.html

 

   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies