Staré fotografie ukazujúce začiatky niektorých dnešných obrovských spoločností

NETKY.SK • 27 Apríl 2023, 15:15 • 2 min
Staré fotografie ukazujúce začiatky niektorých dnešných obrovských spoločností

Počiatky niektorých najvýznamnejších svetových spoločností sú často zahalené mýtami a legendami, s príbehmi o inováciách, vytrvalosti a šťastí. Ako však tieto spoločnosti skutočne vyzerali vo svojich začiatkoch? Vďaka sile dobovej fotografie môžeme teraz nahliadnuť do minulosti a preskúmať začiatky niektorých z najznámejších značiek na svete.

slovakia

left justify in out

Od klasickej Coca-Coly až po amerického maloobchodného giganta Walmart, od motocyklovej ikony Harley-Davidson cez reťazce rýchleho občerstvenia McDonald's, Burger King a Subway až po technologických gigantov Microsoft a Amazon. Tento článok vás zavedie cestou späť v čase do začiatkov týchto spoločností. Či už ste obchodným nadšencom alebo jednoducho fanúšikom histórie, tieto staré fotografie určite zaujmú a inšpirujú. Pridajte sa k nám, keď sa vydáme po uličke spomienok a preskúmame začiatky niektorých z najznámejších a najobľúbenejších značiek na svete.

 

1. Výrobňa ikonických motocyklov Harley-Davidson z roku 1903

 

img

 

Prvou výrobňou spoločnosti Harley-Davidson bol obyčajný prístrešok na dvore, kde William S. Harley a Arthur Davidson v roku 1903 postavili tri motocykle. Otec Arthura Davidsona bol výrobcom skriniek a prístrešok postavil na dvore Davidson: mal rozmery 3,0 m. × 4,6 m. V roku 1904 sa prístavba zdvojnásobila a začínajúca firma vyrobila 8 motocyklov. V roku 1905 sa veľkosť haly opäť zdvojnásobila s ďalším prírastkom. Do konca roku 1905 Harley a Davidson dostali pôžičku na výstavbu továrne. Kúpili pozemok na dnešnej Juneau Avenue v Milwaukee v štáte Wisconsin a začali stavať továreň na motocykle Harley-Davidson z roku 1906.

 

2. Továreň Fordu v Highland Park (1910)

 

img

 

Systém montážnej linky Ford bol prelomový výrobný systém, ktorý spôsobil revolúciu vo výrobnom priemysle. Vyvinul ho Henry Ford v roku 1910 ako spôsob zvýšenia efektívnosti a zníženia nákladov pri výrobe automobilov.

 

Pred zavedením montážnej linky bola automobilová výroba pomalý a náročný proces, pričom každé auto montovali kvalifikovaní pracovníci. Inováciou Fordu bolo vytvorenie systému, v ktorom pracovníci vykonávali opakujúce sa úlohy na pohyblivom dopravnom páse, pričom každý pracovník sa špecializoval na jednu úlohu. Tento systém umožňoval dramatické zvýšenie rýchlosti výroby, ako aj zníženie nákladov na pracovnú silu.

 

Montážna linka Fordu tiež predpripravila pôdu pre iné priemyselné odvetvia, aby prijali podobné výrobné metódy. To viedlo k posunu v masovej výrobe a štandardizácii vo výrobe.

 

3. Coca-Cola v americkom meste Dublin v štáte Georgia (1912)

 

img

 

Pôvodne predávaný ako nápoj striedmosti a určený ako patentovaný liek, bol vynájdený koncom 19. storočia Johnom Stithom Pembertonom v Atlante v štáte Georgia. V roku 1888 Pemberton predal vlastnícke práva Coca-Coly obchodníkovi Asa Griggs Candlerovi, ktorého vynikajúca marketing taktika viedla Coca-Colu k jej dominancii na globálnom trhu s nealkoholickými nápojmi počas 20. a 21. storočia.

 

Názov nápoja odkazuje na dve pôvodné zložky: listy koky a oriešky kola (zdroj kofeínu). Súčasný vzorec Coca-Coly zostáva prísne stráženým obchodným tajomstvom; bolo však publikovaných množstvo hlásených receptov a experimentálnych rekreácií tohoto nápoja.

 

4. Letecká spoločnosť Boeing (1930)

 

img

 

Boeing Air Transport (BAT) bola letecká spoločnosť, ktorá bola predchodcom súčasných United Airlines. Vznikla v roku 1927, keď sa spoločnosť Boeing Company, ktorá vyrábala lietadlá od roku 1916, rozhodla vstúpiť do leteckého priemyslu.

 

Pôvodne bola BAT dcérskou spoločnosťou Boeing Company, ktorá jej poskytla flotilu lietadiel vrátane dvojplnošníku Boeing 40A. Prvá trasa leteckej spoločnosti bola medzi San Franciscom a Chicagom a rýchlo si získala povesť spoľahlivosti a efektívnosti.

 

5. Burger King v meste Jacksonville v štáte Florida (1930)

 

img

 

Predchodca Burger King bol založený v roku 1953 v Jacksonville na Floride ako Insta-Burger King. Po návšteve pôvodného obchodu bratov McDonaldovcov v San Bernardine v Kalifornii otvorili zakladatelia a majitelia (Keith J. Kramer a strýko jeho manželky Matthew Burns), ktorí si zakúpili práva na dva kusy vybavenia s názvom „Insta-machines“.

 

Ich výrobný model bol založený na jednom zo strojov, ktoré získali, teda rúre s názvom „Insta-Broiler“. Táto stratégia sa ukázala tak úspešnou, že neskôr požadovali, aby toto zariadenie používali všetky svoje franšízy. Po tom, čo spoločnosť v roku 1959 upadla, ju kúpili jej majitelia franšízy v Miami na Floride James McLamore a David R. Edgerton a spravili reštrukturalizáciu tohto reťazca. Prvou zmenou bolo premenovanie spoločnosti na Burger King. Spoločnosť viedli ako nezávislý subjekt osem rokov (nakoniec sa rozšírila do viac ako 250 miest v Spojených štátoch), kým ju v roku 1967 predali spoločnosti Pillsbury Company.

 

6. Disneyland a jeho zakladateľ Walt Disney (1955)

 

img

 

Disneyland založil Walt Disney, legendárna postava v zábavnom priemysle. Svoje brány pre verejnosť otvoril 17. júla 1955. Bol to prvý zábavný park svojho druhu s viacerými tematickými oblasťami, jazdami a atrakciami v jednom. umiestnenie. Park bol navrhnutý ako miesto, kam môžu rodiny prísť a užiť si deň zábavy a dobrodružstva, a rýchlo sa stal obľúbenou destináciou pre ľudí všetkých vekových kategórií.

 

Prvé roky Disneylandu boli poznačené obrovskou kreativitou a inováciami, ako Walt Disney a jeho tím neúnavne pracoval na vytváraní nových atrakcií a zážitkov pre návštevníkov. Niektoré z najznámejších atrakcií parku, vrátane bobových dráh Matterhorn a jednokoľajky Disneyland, boli predstavené v prvých rokoch prevádzky parku.

 

7. Walmart v meste Rogers v štáte Arkansas (1962)

 

img

 

Walmart, najväčší maloobchodný predajca na svete, bol založený v roku 1962 Samom Waltonom v americkom Arkansase. Vo svojich prvých rokoch bol Walmart maloobchodným obchodom, ktorý sa zameriaval na predaj zľavneného tovaru miestnym spotrebiteľom.

 

Waltonova obchodná filozofia sa sústreďovala na ponúkanie nízkych cien, pohodlia a vynikajúcich služieb zákazníkom. Veril v nakupovanie vo veľkom a prinášanie úspor zákazníkom. Tento prístup umožnil Walmartu podliezť ceny svojich konkurentov a rýchlo získať podiel na trhu.

 

Prvý obchod Walmart sa otvoril v Rogerse v štáte Arkansas a v priebehu niekoľkých rokov Walton rozšíril svoj reťazec na 24 obchodov po celom Arkansase. V roku 1968 Walmart vstúpil na burzu a získal 5 miliónov dolárov na financovanie ďalšej expanzie. Počas 70. rokov Walmart expandoval mimo Arkansasu a otvoril obchody v susedných štátoch ako Missouri, Oklahoma a Kansas. Do roku 1979 mala spoločnosť viac ako 270 obchodov a stala sa národným maloobchodníkom.

 

8. Taco Bell v meste Downey v štáte California (1962)

 

img

 

Spoločnosť Taco Bell založil Glen Bell, podnikateľ, ktorý ako prvý otvoril stánok s hot dogmi s názvom Bell's Drive-In v San Bernardino v Kalifornii v roku 1948.

 

Bell sprevádzali dlhé rady zákazníkov od mexickej reštaurácii Mitla Cafe, ktorá sa nachádza cez ulicu. Mitla Café sa medzi obyvateľmi preslávila svojimi tradičnými tacos. Bell sa pokúsil o reverzné inžinierstvo receptúry a nakoniec mu aj majitelia umožnili vidieť, ako sa tacos vyrábajú.

 

Podnikateľ Bell vzal to, čo sa naučil, a otvoril nový stánok v roku 1951. Názov prešiel niekoľkými zmenami, od Taco-Tia cez El Taco a až napokon sa usadil na Taco Bell.

 

9. Microsoft (1978)

 

img

 

Microsoft bol založený Billom Gatesom a Paulom Allenom 4. apríla 1975 s cieľom vyvinúť a predávať tlmočníky BASIC pre systém Altair 8800. V polovici 80. rokov ovládol trh operačných systémov pre osobné počítače s MS-DOS, po ktorom nasledoval Windows.

 

Prvotná verejná ponuka spoločnosti v roku 1986 a následný nárast ceny jej akcií vytvorili medzi zamestnancami Microsoftu troch miliardárov a cca 12 000 milionárov.

 

Od 90. rokov 20. storočia sa spoločnosť čoraz viac diverzifikovala z trhu operačných systémov a uskutočnila množstvo podnikových akvizícií.

 

10. Amazon (1994) (na fotografia prvá kancelária Jeffa Bezosa v roku 1995)

 

img

 

Spoločnosť Amazon, Inc. bola založená v júli 1994 Jeffom Bezosom, ktorý bol v tom čase manažérom hedge fondov. Bezos opustil svoju prácu a presťahoval sa do Seattlu, kde založil spoločnosť vo svojej garáži.

 

Spočiatku pomenoval spoločnosť Cadabra, ale zmenil ju na Amazon podľa najväčšej rieky sveta. Amazon začínal ako online kníhkupectvo, pričom Bezos osobne doručil prvý balík zákazníkovi v roku 1995. Do konca roka Amazon predal knihy zákazníkom vo všetkých 50 štátoch a 45 krajinách.

 

V roku 1997 vstúpil Amazon na burzu s cenou 18 USD za akciu. Cena akcií stúpla a Bezos sa stal cez noc miliardárom.

 

11. Subway v Bridgeporte, štát Connecticut (1965)

 

img

 

Poslednou zastávkou nášho zoznamu je sieť fast food reštaurácií Subway. Založil ho Fred DeLuca a financoval ho Peter Buck v roku 1965 ako Pete's Super Submarines v Bridgeporte, štát Connecticut. Po niekoľkých zmenách názvu v prvých rokoch sa nakoniec v roku 1972 premenoval na Subway a v roku 1974 začala franšízová prevádzka s druhou reštauráciou vo Wallingforde, ConnecticutOdvtedy sa rozšírila, aby sa stala globálnou franšízou.

 

Subway ponúka celý rad omáčok a dipov, ktoré umožňujú zákazníkovi vybrať si tú svoju obľúbenú do ich sendviča. Dlhodobý slogan Subway „Jedz čerstvé!“ má označovať neustále čerstvé ingrediencie, ktoré sa používajú v ich sendvičoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies