Taliban predstavil prvých predstaviteľov dočasnej vlády

NETKY.SK • 25 August 2021, 10:34 • 2 min
Taliban predstavil prvých predstaviteľov dočasnej vlády

KÁBUL - Ministerstvo financií dočasne povedie Gul Ágha a prechodným ministrom spravodajských služieb sa stal predstaviteľ vystupujúci pod menom Nadžíbulláh

slovakia

left justify in out

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban vymenovalo v utorok prvých predstaviteľov svojej novej dočasnej vlády po tom, čo v polovici augusta ovládlo väčšinu krajiny vrátane hlavného mesta Kábul. Informovala o tom afganská tlačová agentúra Pajhwok.

 

Noví členovia vlády

Úradujúci ministrom vnútra sa stal Sadr Ibráhím, ktorý je členom Talibanu najmenej od 90. rokov minulého storočia, keď zastával funkciu veliteľa letectva.

 

Ministerstvo financií podľa denníka The Guardian dočasne povedie Gul Ágha a prechodným ministrom spravodajských služieb sa stal predstaviteľ vystupujúci pod menom Nadžíbulláh.

 

Taliban zároveň vymenoval guvernéra provincie Kábul, stal sa ním mulla Širín. Starostom rovnomenného hlavného mesta sa stal Hamdulláh Nomání. Hnutie údajne vymenovalo aj ministra školstva, informuje agentúra TASS.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Vojakom v Afganistane hrozí nebezpečenstvo!Taliban sa im vyhráža odvetou, ak okamžite neodídu z krajiny

 

Taliban sa vyhráža útokom

Taliban po rýchlej ofenzíve prevzal moc v Afganistane v polovici augusta a USA a ich spojenci sa naliehavo snažia evakuovať desaťtisíce ľudí z krajiny pred 31. augustom, ktorý prezident USA Joe Biden stanovil pre úplný odsun amerických síl z Afganistanu.

 

Európska únia a Británia tvrdia, že do tohto termínu nebude možné dostať z krajiny všetkých, ktorí majú byť evakuovaní. Biden je tak pod tlakom na predĺženie tejto lehoty. Taliban však varoval, že by to malo svoje "dôsledky".

 

Prečítajte si tiež: Taliban ohlásil hon na čarodejnice! Vraždí ľudí, ktorí spolupracovali so spojencami!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies