Stalo sa 14. februára

NETKY.SK • 14 Február 2013, 08:12 • 2 min
Stalo sa 14. februára

Stalo sa 14. februára - Life style 14.

slovakia

left justify in out

img

14. februára 

Deň sv. Valentína - deň zaľúbených 


Narodenia 


1919 - narodil sa český cestovateľ a publicista Miroslav Zikmund. Spolu s Jiřím Hanzelkom podnikli na automobile značky Tatra cesty do Afriky, Južnej Ameriky, Ázie a Oceánie, o ktorých napísali cestopisy, vydali niekoľko kníh, fotografií a nakrútili množstvo filmov. Populárne boli ich rozhlasové reportáže z ciest. V sedemdesiatych rokoch nesmeli publikovať. 

1933 - narodila sa česká herečka Míla Myslíková. Pôsobila v mimopražských divadlách, vo filme bola obľúbenou predstaviteľkou komediálnych rolí: Tři chlapi v chalupě, Rozmarné léto, Tři oříšky pro Popelku, Holky z porcelánu, Marečku, podejte mi pero!, Což takhle dát si špenát, Jára Cimrman, ležíci, spící a v "básnickej sérii" filmov režiséra Dušana Kleina Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život a Konec básníků v Čechách. Zomrela v roku 2005. 

1944 - narodil sa britský režisér Alan Parker. Nakrútil napríklad filmy: Polnočný expres, Sláva, Angel Heart, Horiace Mississippi, Evita, Angelin popol, Život Davida Galea. 

1948 - narodila sa herečka Judita Ďurdiaková. Bola členkou Činohry SND a hrala napríklad vo filmoch Skrytý prameň, Otec ma zderie tak, či tak, Lampáš malého plavčíka. Zomrela v roku 1992. 

1954 - narodila česká speváčka a gitaristka Lenka Filipová. Spolupracovala so spevákom Karlom Zichom a skupinou Flop a veľmi populárnou sa stala na začiatku 80. rokov po vydaní albumu Zamilovaná. Ďalšie albumy: Quo Vadis, Lenka, Řeka života, Za všechno může čas, Tisíc způsobů jak zabít lásku, Contertino. 

1963 - narodil sa český herec a hudobník David Matásek. Do povedomia divákov sa dostal najmä vďaka "básnickej sérii" filmov režiséra Dušana Kleina. Hral tiež vo filmoch: Samotáři, Jedna ruka netleská a ďalších. S Danielom Landom pôsobil v skupine Orlík, hral aj v skupine Hagen Baden. Účinkoval tiež v muzikáloch. 

1976 - narodil sa český hokejista Milan Hejduk. Držiteľ zlatej medaily zo ZOH v Nagane 1998 a víťaz Stanley Cupu v roku 2001. V súčasnosti hrá v NHL za Colorado Avalanche. 

1978 - narodil sa český herec Jan Dolanský. Hrá v českom Národnom divadle a diváci ho môžu poznať najmä vďaka snímkam: Perníková věž, Sametoví vrazi, Všechno nejlepší!, Děti noci, Líbáš jako Bůh, Saxána a Lexikon kouzel a tiež vďaka televíznym seriálom: Bazén, Hraběnky, Cukrárna a i. 

1982 - narodil sa hokejista Marián Gáborík. Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta v rokoch 2001, 2005, 2007 a 2011 a na ZOH 2006 a 2010. V zámorskej NHL hral za klub Minnesota Wild, v súčasnosti pôsobí v New York Rangers. 

1992 - narodil sa britský herec Freddie Highmore. Hral napríklad vo filmoch Hľadanie Krajiny-Nekrajiny, Charlie a továreň na čokoládu, Dobrý ročník a i. 


Úmrtia 

1779 - na Havajských ostrovoch domorodci zabili cestovateľa a objaviteľa Jamesa Cooka, ktorý v službách britského námorníctva skúmal tichomorské ostrovy. Popísal Nový Zéland, objavil Novú Kaledóniu a Nové Hebridy. Stanovil rozmery Severnej Ameriky a Austrálie. Narodil sa v roku 1728. 

2010 - zomrel britský džokej a spisovateľ Dick Francis. Veľmi produktívny autor, ktorý každý rok napísal jeden román, vstúpil na literárnu scénu v roku 1957 vlastným životopisom The Sport of Queens: The Autobiography of Dick Francis. Ďalšie knihy: Smrtiaci tip, Džokej v talári, Odvaha, 13 jazdcov v cieli, Bankár, Časovaná bomba, Dôkaz. Narodil sa v roku 1920. 


Ostatné udalosti 

1970 - vo Vysokých Tatrách sa začali majstrovstvá sveta v severských disciplínach. Pri tejto príležitosti sa tiež začalo prvé vysielanie televízie vo farbe.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies