Poslanci už po piatykrát vypočujú kandidátov na post ústavných sudcov

NETKY.SK • 15 September 2019, 16:16 • 2 min
Poslanci už po piatykrát vypočujú kandidátov na post ústavných sudcov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR a ústavnoprávneho výboru vypočujú už po piatykrát kandidátov na post ústavných sudcov. Verejné vypočutie odštartuje v pondelok 16. septembra o 09:00 s tým, že výbor plánuje vypočuť v jeden deň všetkých 16 uchádzačov o najcennejší talár. Nominovaní sú Robert Šorl, Michal Matulník, Libor Duľa, Zuzana Pitoňáková, Ladislav Duditš, Peter Straka, Michal Ďuriš, Štefan Kseňák, Anton Dulak, Boris Gerbery, Peter Melicher a Martina Jánošíková, ktorí sa uchádzali aj v predošlých voľbách.

slovakia

left justify in out

Nováčikom bude Slavomír Trnkócy, ktorého na post navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity, Peter Kohút, navrhnutý Slovenskou komorou exekútorov, Ladislav Juszkó, ktorého nominoval Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied a Robert Štefánik, nominovaný Slovenskou advokátskou komorou. Poslanci majú zvoliť ešte štyroch uchádzačov, aby mala prezidentka Zuzana Čaputová k dispozícii kompletný menoslov.

Každý kandidát najskôr dostane pred poslancami čas na prezentáciu, následne bude odpovedať na otázky poslancov, či zástupcov prezidentky Zuzany Čaputovej. Poslanci Národnej rady SR budú hľadať zvyšné štyri mená na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR, pričom väčšina strán presadzuje verejnú voľbu. Proti nej je iba vládny Smer-SD, aj napriek tomu strana avizuje, že poslanci budú hlasovať. Doteraz zvolili poslanci 14 uchádzačov s tým, že na pôvodne voľných deväť miest bolo potrebných až 18. Na kompletný zoznam všetkých kandidátov plánuje čakať aj prezidentka Zuzana Čaputová.

 

obrazok


Záujem kandidátov o miesto na Ústavnom súde SR klesá. Kým v prvej voľbe sa na nich zúčastnilo až 40, v druhej 30, v tretej 25, v štvrtej 16 a rovnako tak v piatej. O najcennejší talár na košickom ústavnom súde sa uchádzali aj bývalí či súčasní politici. Najviac pozornosti pútal ešte v prvej voľbe na začiatku kalendárneho roka expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Vo voľbe sa objavili aj obe štátne tajomníčky rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner aj Monika Jankovská. O dôveru poslancov sa uchádzal aj ich kolega Peter Kresák, či exšéf strany Sieť Radoslav Procházka.

Podľa platných pravidiel musia uchádzači splniť niekoľko zákonných predpokladov. Napríklad musia byť rešpektovanými osobnosťami z právnej obce, mať minimálne 40 rokov, či absolvovanú 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Na zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Uchádzači musia tiež absolvovať verejné vypočutie pred parlamentným ústavnoprávnym výborom, ktoré sa konalo už štyrikrát. Aj napriek tejto povinnosti má výbor iba poradnú funkciu, keď odobril aj kandidátov, ktorí sa na vypočúvaní nemohli zúčastniť pre práceneschopnosť či iné dôvody.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona