Airbus predstavil tri koncepty nových lietadiel na vodík s nulovými emisiami

NETKY.SK • 1 Október 2020, 17:34 • 2 min
Airbus predstavil tri koncepty nových lietadiel na vodík s nulovými emisiami

Výrobca lietadiel Airbus odhalil plány na zavedenie prvého komerčného lietadla s nulovými emisiami do prevádzky.

slovakia

left justify in out

Hodlá tak urobiť do roku 2035. Francúzsky gigant predviedol trojicu návrhov podoby stroja, ktoré všetky užívajú ako palivo vodík. Píše o tom americká CNN.

 

"Toto je historický okamih pre celé komerčné letectvo a my hodláme v najdôležitejšom posune, ktorý toto odvetvie kedy zažilo, viesť vedúcu úlohu," povedal výkonný riaditeľ Airbusu Guillaume Faure.

 

Tvrdí, že vodík, či už ako súčasť syntetických palív alebo primárny zdroj energie, má potenciál značne znížiť vplyv leteckej dopravy na klimatické zmeny.

 

 

Tri predstavené koncepty lietadiel Zero sa líšia podobou, kapacitou cestujúcich aj doletovou vzdialenosťou.

 

Typ s dvojprúdovým motorom by mal podľa Airbusu dokázať zobrať medzi 120 a 200 cestujúcich a doletieť do vzdialenosti 2000 námorných míľ (asi 3700 kilometrov). Poháňaný bude dvojprúdovým motorom bežiacom na vodík.

 

Do turbovrtuľového modelu sa zmestí až 100 pasažierov a bude sa môcť pochváliť doletovou vzdialenosťou asi 1000 námorných míľ (cca 1850 km). Určený by mal byť pre kratšie lety.

 

Posledné lietadlo s neobvyklým dizajnom BWB (blended wing body, trup spojený s krídlom) dokáže podľa Airbusu na svoju palubu pobrať až 200 cestujúcich a dolet sa má zhruba rovnať typu s dvojprúdovými motorom.

 

Firma očakáva, že do projektu investuje miliardy eur. Podľa výkonného viceprezidenta Jeana-Brice Dumonta potrvá až päť rokov, než vyberú koncept k vývoju.

 

"Vytvoríme týmto obrovitánsku zmenu v energetike a leteckom ekosystéme," dodal Glenn Llewellyn, viceprezident pre bezemisné lietadlá. Prechod k vodíkovým palivám totiž bude vyžadovať napríklad špeciálne dočerpávacie stanice na letiskách a ďalšie vybavenie a zariadenia.

 

 

Prechod k novej podobe komerčnej leteckej dopravy sa nezaobíde bez štátnej podpory do vývoja a technológií alebo podpory aeroliniek vo vyraďovaní starších typov lietadiel na klasický pohon zo svojich flotíl.

 

Letecký priemysel sa zaviazal, že do roku 2050 zníži množstvo emisií na polovicu tých vyprodukovaných v roku 2005.

 

Odvetvie v súčasnosti prechádza krízou spôsobenou pandémiou nového typu koronavírusu. Predpokladá sa, že sa tento prechod k obnoviteľným zdrojom urýchli, pretože vlády štátov krízy využívajú na propagáciu ekologickej šetrnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies