Týždeň vedy a techniky prinesie desiatky prednášok, festivalov, ale i súťaží

NETKY.SK • 7 November 2022, 08:43 • 2 min
Týždeň vedy a techniky prinesie desiatky prednášok, festivalov, ale i súťaží

BRATISLAVA - Týždeň vedy a techniky na Slovensku sa tento rok uskutoční opäť naživo. Devätnásty ročník sa začína v pondelok a potrvá do 13. novembra. Pre nadšencov vedy je pripravených viac ako 200 sprievodných podujatí, ide napríklad o prednášky, festivaly, súťaže, podcasty, ale aj besedy či výstavy. TASR o tom informovali z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

slovakia

left justify in out

"Po dvoch rokoch vynútenej prestávky, počas ktorých sa podujatie konalo prevažne online, tak budete môcť zažiť naživo rôzne vedecké aktivity," uviedli organizátori. Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky, ich významu a spopularizovať ich v rámci celej spoločnosti. Podujatia sú určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých zapojenie sa do jednotlivých aktivít umožňuje vzbudiť ich záujem o štúdium vedeckých a technických disciplín. V programe sú podujatia nielen pre širokú, ale aj odbornú verejnosť. Mnohé ústavy Slovenskej akadémie vied, fakulty univerzít či rôzne výskumné inštitúcie na Slovensku organizujú pre verejnosť v rámci tohto týždňa aj dni otvorených dverí. Záujemcovia budú môcť napríklad nahliadnuť do tajomstiev mikrosveta, dozvedieť sa ako to bude s elektromobilitou na Slovensku, avšak dostanú informácie aj tom, ako nás naša myseľ klame. Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR ako jeden z hlavných organizátorov privíta na svojich podujatiach návštevníkov nielen vo svojich priestoroch v Bratislave, ale aj v Zážitkovom centre vedy Aurelium. Pre tých najmenších je tu 9. novembra pripravený VeDETSKÝ deň. Súčasťou podujatia je aj Festival vedy a techniky AMAVET, tento rok sa uskutoční jeho 25. ročník. V rámci neho môžu žiaci stredných škôl, ale aj žiaci druhého stupňa základných škôl prihlasovať svoje bádateľské projekty. Celoslovenské finále sa uskutoční v utorok 8. novembra. Vyvrcholením podujatia bude odovzdávanie ocenenia Cena za vedu a techniku 2022, ktoré bude 11. novembra. Všetky sprievodné akcie tohtoročného Týždňa vedy a techniky sú zverejnené na webovej stránke www.tyzdenvedy.sk. Hlavnými organizátormi podujatia sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a CVTI SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona