Dejiny vyvoleného ľudu: Ako sa z jedného muža stal Izrael

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 07:45 • 2 min
Dejiny vyvoleného ľudu: Ako sa z jedného muža stal Izrael

Keď židovský ľud ešte nemal prvého kráľa, keď sa postupne rodilo dvanásť kmeňov a keď nikto okrem Boha nevedel, aká história sa pre národ napíše, stalo sa čosi výnimočné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Praotec viery a muž, ktorý sa považuje za počiatok všetkého, čo potom neodbytne súviselo s Izraelom, získal ako dar od Boha syna Izáka.

 

Izák rástol, a keď nadišiel čas, oženil sa aj on so ženou Rebekou. A ona, na pohľad pekná a vo vnútri poslušná, počala dvojičky. Ezau a Jákob vyšli z jej lona, a práve s jedným z nich je navždy spojená istá neopakovateľná udalosť.


Prvorodený
Jákob bol zrodený o malilinkú chvíľu neskôr ako jeho brat, čo znamenalo, že nemal privilégium prvorodenstva. Ezau sa mohol vytešovať z postavenia, skôr narodený mal totiž obľubu otca a dedil po ňom to najlepšie, či už sa to týkalo materiálneho bohatstva, alebo duchovného požehnania.


Rebeka si však ako matka nepočínala spravodlivo a Jákoba si vyvolila ako toho, kto jej srdcu bol najbližší. Zašlo to tak ďaleko, že zosnovala podvod. Zneužila manželovu slepotu spôsobenú starobou a nemilosrdne ho prekabátila.

 

img

 

Vtedy bolo totiž zvykom, že keď sa otec blížil k smrti, zavolal si najstaršieho syna, prijal od neho pokrm a prorocky nad ním vyslovil požehnanie. Rovnako to urobil i Izák, staroba ho nešetrila, a tak mienil zachovať tradíciu.

 

Kým prvorodený hľadal potravu, Rebeka podstrčila mladšieho syna a podarilo sa klamstvo. Jákob predstieral, že je Ezau a otec mu uveril. Keď sa napokon lesť preukázala, bolo už príliš neskoro.


Jákob sa neskôr pobral z domova, aby zabudol na bratovo nepriateľstvo, na ktorom si sám niesol vinu. Pokúsil sa spamätať a uchýlil sa k strýkovi. Tam nielen pracoval, ale sa aj oženil, splodil deti a nadobudol veliký majetok.

 

Nové meno
Rok za rokom ubiehal a Jákob vedel, že sa blíži čas návratu. Nemohol to odkladať večne, hoc by aj chcel. Na cestu teda vzal dve ženy, slúžky a deti a poslal správu bratovi, že čoskoro sa opäť uvidia. Bál sa veľmi-preveľmi. Myslel si, že Ezau sa voči nemu nezachová dobre a usmrtí ho.


V noc, keď osamel a vzmáhala ho úzkosť, objavil sa pri ňom muž a zápasil s ním. Boj trval až do rána, a keď sa neznámy snažil vzdialiť, Jákob mu to nedovolil. Vraj ho nepustí, kým od neho nedostane požehnanie.

 

img


A vtedy mu onen protivník zmenil meno. Bolo rozhodnuté, že sa viac nebude volať Jákob, ale Izrael, pretože bojoval s Bohom aj s ľuďmi a zvíťazil.
Jákob pochopil, že sa ocitol tvárou v tvár Bohu a zmocnila sa ho bázeň.


Pomenovanie Izrael má teda opodstatnenie, a vychádza z jedného muža. Ľud, čo prišiel po ňom, bol vyvolený na základe Božieho uznesenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies