KĽDR sa pokúša o letákovú kampaň u svojich južných susedov

NETKY.SK • 22 Jún 2020, 08:26 • 2 min
KĽDR sa pokúša o letákovú kampaň u svojich južných susedov

SOUL - Kórejská republika v dnešných hodinách naliehala na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), aby sa vzdala svojho zámeru na distribúciu propagandistických letákov na území Južnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Psychologický nátlak

Soul takto reagoval na správy, že vedenie v Pchjongjangu dalo vytlačiť 12 miliónov letákov, ktoré v rámci psychologického nátlaku na obyvateľstvo Južnej Kórey mieni rozšíriť v pohraničí tohto štátu. 

 

img

 

Drony a balóny 

Severokórejské médiá predtým uviedli, že tlačiarne v severokórejskej metropole Pchjongjang, ako aj v ďalších mestách sú pripravené dotlačiť aj ďalšie letáky. V KĽDR sa už údajne ukončili prípravy na distribúciu letákov okrem iného aj s využitím balónov a "ďalších zariadení". V Južnej Kórei sa medzičasom objavili dohady, že KĽDR by do letákovej kampane mohla nasadiť i drony.

 

img

 

Južná Kórea čaká 

Médiá v tejto súvislosti upozornili, že by to mohlo vyvolať konflikty medzi oboma Kóreami, pretože južná časť ostrova musí na prichádzajúce bezpilotné lietadlá na svoje územie reagovať. Juhokórejské ministerstvo obrany počas dnešného dňa avizovalo, že to, ako jeho armáda zareaguje na potenciálnu letákovú kampaň z KĽDR, závisí aj od toho, aké zariadenia Sever na šírenie svojej propagandy použije.

 

Porušenie spoločnej zmluvy 

Správy o príprave novej propagandistickej kampane KĽDR na území Južnej Kórey sa objavili v čase zhoršenia ich vzájomných vzťahov po tom, ako KĽDR pred týždňom zbúrala na svojej strane štátnych hraníc budovu spoločného styčného úradu, ktorý symbolizoval snahy o medzikórejské zmierenie.

 

img

 

Severná Kórea okrem toho minulý týždeň uviedla, že vyšle svojich vojakov do miest nedávnej spolupráce s Južnou Kóreou na svojom území a obnoví v pohraničí kontrolné posty i vojenské cvičenia. Tieto oznámenia idú pritom proti duchu dohôd uzavretých v roku 2018 s Južnou Kóreou.

 

Konflikt na spadnutie

Južná Kórea už avizovala, že na akúkoľvek severokórejskú provokáciu podnikne "okamžité, rýchle a zodpovedajúce kroky". Niektorí experti tvrdia, že KĽDR svojou zostrenou rétorikou prejavuje nespokojnosť s tým, že Soul neoživil lukratívne spoločné ekonomické projekty, ako aj s uviaznutím jadrovej diplomacie s Washingtonom.

 

img

 

Úmyselné kroky KĽDR?

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že Severná Kórea môže úmyselne zvyšovať napätie, aby podporila vlastnú vnútornú jednotu a tlak na Spojené štáty. KĽDR podľa nich naliehavo potrebuje zmiernenie sankcií, keďže jej ekonomiku zasiahlo aj to, že musela v dôsledku koronavírusovej pandémie uzavrieť hranice s Čínou ako hlavným obchodným partnerom.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies