Od dnešného dňa sa uvoľňujú opatrenia, platia nové podmienky pre nosenie rúšok či reštaurácie

NETKY.SK • 10 Jún 2020, 07:10 • 2 min
Od dnešného dňa sa uvoľňujú opatrenia, platia nové podmienky pre nosenie rúšok či reštaurácie

BRATISLAVA - Od stredy sa uvoľňujú ďalšie opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Ruší sa povinná karanténa a ekaranténa, voľný pohyb sa rozširuje o 16 krajín. Menia sa aj podmienky pre nosenie rúška či pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Skupina tzv. "bezpečných" krajín sa rozrástla

Povinná štátna karanténa aj tzv. e-karanténa je zrušená a prechádza sa na dobrovoľnú domácu karanténu v prípade, ak ľudia prichádzajú z iných ako 19 bezpečných krajín. Medzi krajiny ako Česko, Maďarsko a Rakúsko, ktoré boli doteraz evidované ako bezpečné, pribudli Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. S danými krajinami sa obnovujú tiež všetky formy dopravy.

 

img

 

Nosenie ochranných rúšok 

Zmenili sa podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Ich nosenie na verejnosti do vzdialenosti dvoch metrov bude len odporúčané v prípade stretnutia sa s cudzími ľuďmi. Vo vnútri ostávajú podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) rúška povinné, na pracovisku budú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre, pokiaľ ide o známy kolektív. Rúška v obchodoch a hromadných dopravných prostriedkoch ostávajú povinné.

 

img

 

Reštaurácie, nočné kluby

Menia sa tiež pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia. Prevádzkovatelia si už nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na desať štvorcových metrov (m2) či minimálnym rozstupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, bude to len odporúčané. Od rovnakého termínu budú môcť byť otvorené tiež detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby.

 

img

 

Hromadné podujatia 

Od stredy sa tiež zvyšuje maximálny počet účastníkov hromadného podujatia na 500 osôb.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies