Taliban ubezpečil Moskvu, že neohrozí Rusko ani jeho spojencov v strednej Ázii

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 13:15 • 2 min
Taliban ubezpečil Moskvu, že neohrozí Rusko ani jeho spojencov v strednej Ázii

MOSKVA - Hnutie Taliban po nedávnych rýchlych územných ziskoch v Afganistane neohrozí Rusko ani jeho spojencov v strednej Ázii.

slovakia

left justify in out

Prisľúbila to delegácia militantného hnutia, ktorá vo štvrtok navštívila Moskvu. Splnomocnenec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov vyzval Taliban, aby jeho bojovníci neprekračovali hranice krajiny.

 

img

 

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí Taliban ubezpečil, že nebude narušovať hranice krajín v strednej Ázii a bude garantovať bezpečnosť diplomatickým a konzulárnym misiám v Afganistane.

 

Prečítajte si: Taliban vyhráva, niektoré krajiny v Afganistane uzavreli konzuláty a Tadžikistan posilňuje hranice

Taliban tento týždeň prinútil stovky afganských vojakov k úteku do susedného Tadžikistanu, kde sa nachádza ruská vojenská základňa. Tadžikistan následne zmobilizoval 20-tisíc záložníkov s cieľom posilniť ochranu južnej hranice. Hovorca Talibanu pre ruskú štátnu tlačovú agentúru Tass uviedol, že hnutie nedovolí využiť afganské územie na útoky proti Rusku alebo susedným krajinám.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Časovaná bomba - Ruská pohraničná stráž monitoruje zhoršenie situácie v Afganistane

Moskva viedla v Afganistane desať rokov vojnu, ktorá sa skončila v roku 1989 stiahnutím sovietskych jednotiek. Rusko, ktoré v krajine súperí o vplyv s USA, sa do Afganistanu vrátilo ako sprostredkovateľ medzi rôznymi znepriatelenými frakciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies