SR je proti systému povinného prerozdeľovania migrantov, tvrdí rezort diplomacie

NETKY.SK • 21 September 2019, 12:46 • 2 min
SR je proti systému povinného prerozdeľovania migrantov, tvrdí rezort diplomacie

BRATISLAVA - Slovensko je zásadne proti akémukoľvek systému povinného prerozdeľovania migrantov. Tvrdí to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v reakcii na tvrdenia SNS o migračnej politike prezentovanej francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

slovakia

left justify in out

"Takýto systém sa už v minulosti ukázal ako nefunkčný a navyše by vytvoril len ďalší stimul pre migrantov odhodlaných vydať sa na riskantnú cestu do Európy cez Stredozemné more, a tým pádom by znamenal aj podporu pre pašerácke siete, ktoré na tom zarábajú," komentoval riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

 

Podľa rezortu zahraničných vecí Slovensko naďalej presadzuje riešenia, ktoré sú postavené na európskom konsenze, sú udržateľné, systémové a sústredia sa v prvom rade na príčiny a korene migrácie, nie až na jej dôsledky.

 

Koaličná SNS v sobotu uviedla, že nesúhlasí s vyhláseniami francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, týkajúcich sa štátov EÚ, ktoré odmietajú promigračnú iniciatívu.

 

"Verejnému prehláseniu prezidenta Macrona, že všetky členské štáty EÚ budú musieť akceptovať dohodu na automatickom mechanizme prerozdeľovania migrantov, inak budú finančne potrestané, sa preto nedá rozumieť inak, ako nemiestnej vyhrážke či neprijateľnému nátlaku voči slobode rozhodovania suverénnych štátov a ich vlád o svojej vnútornej politike," uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška.

 

obrazok

 

SNS pripomenula, že Slovenská republika je slobodný, suverénny, medzinárodne rešpektovaný, demokratický štát, ktorý má právo sám a slobodne si rozhodovať o tom, komu v rámci medzinárodne prijatých konvencií a pravidiel a za akých podmienok umožní vstúpiť a pobývať na svojom území. Od MZVaEZ SR žiadala preto "okamžitú a dôraznú reakciu" na "nemiestne, nepriateľské a absolútne neprijateľné" vyhlásenie Macrona.

 

Francúzsky prezident tento týždeň prehlásil, že štáty EÚ čoskoro dosiahnu dohodu na "automatickom" prerozdeľovaní migrantov zachránených na mori. Podľa agentúry AFP vyzval na dohodu, na ktorej sa budú podieľať všetky krajiny EÚ, inak budú "potrestané finančne".

 

Politika EÚ musí v tejto otázke kombinovať humanitu, solidaritu a efektívnosť, konštatoval Macron a vyzval na väčšie úsilie pri repatriovaní neúspešných uchádzačov o azyl.

 

Taliansky premiér Giuseppe Conte uviedol, že získal podporu Francúzska pre systém prerozdeľovania migrantov v tom zmysle, že Rím by sa mohol spoľahnúť na celú EÚ, čo sa týka automatického prijímania podielu zo všetkých nových príchodov migrantov, len čo budú zachránení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona