Ozbrojené skupiny v Južnom Sudáne prepustili ďalších detských vojakov

NETKY.SK • 12 Február 2019, 18:07 • 2 min
Ozbrojené skupiny v Južnom Sudáne prepustili ďalších detských vojakov

JUBA - Ozbrojené skupiny v Južnom Sudáne prepustili v utorok ďalších 119 detských vojakov. Medzi nimi bolo 48 dievčat, z ktorých najmladšie malo len desať rokov, informoval Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

Od začiatku konfliktu v krajine v roku 2013 tak bolo prepustených 3100 detských vojakov. V radoch ozbrojených síl a skupín v Južnom Sudáne sa však stále nachádzajú desiatky tisíc detí, poznamenal UNICEF.

 

Utorkové prepustenie detí sa uskutočnilo v meste Yambio ležiacom na juhozápade krajiny. Deti tam boli členmi Juhosudánskeho hnutia za národné oslobodenie, ktoré v roku 2016 podpísalo s vládou mierovú dohodu, informovala agentúra Anadolu.

 

Na posúdenie okamžitých potrieb detí boli pri ich prepustení prítomní sociálni a zdravotnícki pracovníci, ako aj špecialisti v oblasti vzdelávania.

 

 

Každému z týchto detí budú úrady tri roky poskytovať reintegračnú podporu, aby sa vrátili do civilného života a vyhli sa spätnému náboru do ozbrojených skupín.

 

Výkonná riaditeľka UNICEF Henrietta Foreová vyzvala všetky strany v Južnom Sudáne, aby sa znovu zaviazali chrániť práva detí a zabezpečili, že sa už nikdy nestanú vojakmi.

 

 

"Tento rok je 30. výročie Dohovoru OSN o právach dieťaťa, ktorý vyžaduje, aby vlády plnili základné potreby detí a pomohli im dosiahnuť ich plný potenciál," dodala Foreová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies