Zamestnanci McDonald´s prehovorili o sexuálnom zneužívaní na pracovisku

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Zamestnanci McDonald´s prehovorili o sexuálnom zneužívaní na pracovisku

Predajne siete rýchleho občerstvenia McDonald´s v Spojenom kráľovstve čelia viacerým obvineniam. Viac ako stovka súčasných alebo bývalých zamestnancov prehovorila o toxickej kultúre, sexuálnych útokoch, obťažovaní, rasizme a šikane v jednom z najznámejších fastfoodových reťazcoch.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom stanica BBC.

 

Pracovníci McDonald´s pre stanicu BBC prezradili, že obťažovanie je tu takmer na bežnom poriadku, pričom veľká časť zamestnancov nemá ani 18 rokov. Britský dozorný orgán pre rovnosť po znepokojivých správach spustil novú e-mailovú horúcu linku. Spoločnosť McDonald´s sa "hlboko ospravedlnila" a dodala, že všetci zamestnanci si zaslúžia pracovať na bezpečnom mieste so vzájomným rešpektom. 

 

Stanica BBC začala s vyšetrovaním pracovných podmienok v McDonald´s vo februári tohto roku. Stalo sa tak po tom, čo spoločnosť McDonald´s podpísala právnu dohodu s Komisiou pre rovnosť a ľudské práva (EHRC) a zaviazala sa v nej, že bude chrániť svojich zamestnancov pred sexuálnym obťažovaním. 

 

 

 

Výpovede zamestnancov sú znepokojivé, medzi obeťami obťažovania boli pri tom len 16, či 17-ročné dievčatá. Rasistické nadávky boli podľa zamestnancov taktiež na dennom poriadku. Jedna zamestnankyňa dokonca uviedla, že manažéri a členovia pobočiek vo Walese žartujú a uzatvárajú stávky na to, kto z nich sa ako prvý vyspí s novým zamestnancom. Napríklad v Severnom Írsku boli vraj sexuálne vzťahy medzi zamestnancami bežné, čo viedlo k prepuknutie kvapavky na miestnej pobočke McDonald´s. Viacerí pracovníci obviňujú za obťažovanie a útoky práve manažérov spoločnosti McDonald´s v pobočkách po celom Spojenom kráľovstvo, nakoľko na sťažnosti zamestnancov často nereagovali.

 

McDonald´s je jedným z najväčších zamestnávateľov v súkromnom sektore Spojeného kráľovstva. V gigante s rýchlym občerstvením pracuje viac ako 170 000 ľudí v 1450 reštauráciách. Zamestnanci spoločnosti sú taktiež jednou z najmladších pracovných síl v krajine. Tri štvrtiny zamestnancov sú vo veku od 16 do 25 rokov, pre mnohých je to prvé zamestnanie. Nakoľko McDonald´s používa franšízový systém, väčšina pracovníkov nie je priamo zamestnaná spoločnosťou. Jednotliví prevádzkovatelia majú licenciu na prevádzkovanie predajní a zamestnávanie zamestnancov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
BBC/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies