VEDA A TECHNIKA Koniec videohovorov? Do piatich rokov vraj budú pasé. Čo ich nahradí?

NETKY.SK • 19 December 2021, 10:00 • 2 min
VEDA A TECHNIKA Koniec videohovorov? Do piatich rokov vraj budú pasé. Čo ich nahradí?

BRATISLAVA – Pandémia koronavírusu v marci 2020 takmer úplne zastavila cestovanie po svete. Ľudia preto začali oveľa viac využívať na komunikáciu technológie. Ako potvrdzujú doterajšie skúsenosti, okrem tých klasických, akými sú telefonovanie či videohovory, sa začal do popredia predierať ďalší spôsob, ktorý by dokonca mohol vo veľkej miere nahradiť doterajšie komunikačné cesty.

slovakia

left justify in out

Hovoríme o holograme, teda 3D projekcii so zvukom a obrazom, ktoré navodzujú pocit, ako by človek bol priamo v miestnosti. Na rozdiel od videohovoru pôsobí oveľa reálnejšie. Jednou z popredných firiem, ktoré sa venujú tejto technológii, je Portl z Los Angeles. Jej šéf David Nussbaum povedal, že v súčasnosti sú na vrchole svojich síl a nedokážu uspokojiť dopyt zákazníkov. „Jednoducho nedokážeme vyrábať dostatočne rýchlo,“ uviedol.

 

img

 

Ich portál je vysoký 2,5 metra a predná stena je zo skla. Má zabudované reproduktory, vďaka ktorým je počuť hlas. Obsahujú tiež kamery a mikrofóny, takže používateľ hologramu môže vidieť a počuť ľudí.

 

Človek, ktorý stojí, povedzme na opačnej strane sveta, potrebuje kameru, čisté pozadie, reproduktory a mikrofóny. Spojenie udržuje špeciálny softvér, ktorý spája ľudí prostredníctvom internetu kdekoľvek, kde sa práve portály nachádzajú. Ďalšou výhodou je, že môžete medzi sebou prepojiť viacero portálov.

 

„Nie je tam takmer žiadne oneskorenie a keby tam nebolo to tenké sklo pred hologramom, mysleli by ste si, že človek stojí priamo pred vami. Pri slabom svetle, ktoré sa neodráža od skla, máte pocit, že ten človek tam reálne stojí,“ povedal Nussbaum.

 

Prečítajte si tiež: Je malý ako zrnko soli a výrazne pomôže medicíne!

 

Systém Portl je určený pre firemných zákazníkov a v súčasnosti ho využívajú spoločnosti ako napríklad Netflix a T-Mobile. Cena za jeden kus je 60 000 dolárov (53 000 eur), čo nie je málo. Firma ich však ponúka aj na prenájom, a to za značne nižšiu cenu. „Toto bude o niekoľko rokov úplne bežný spôsob komunikácie medzi kanceláriami,“ vyhlásil Nussbaum.

 

Čo ponúka Microsoft? 

 

Svoju hologramovú technológiu má aj gigant Microsoft. Využíva pritom inteligentné okuliare HoloLens 2. Ich cena je 3 500 dolárov (3 000 eur), čo je naozaj menej, ako za Portl systém, ktorý však ponúka oveľa lepší zážitok z hologramu,

 

HoloLens 2 fungujú na princípe premietania hologramu človeka na druhom konci spojenia v okuliaroch, pričom obidvaja sa akoby nachádzali v rovnakom priestore, v tej istej miestnosti.

 

„Vyzerá to tak, ako keby boli v jednom fyzickom priestore, môžu sa prechádzať okolo virtuálneho stola a spolupracovať,“ povedal Greg Sullivan, riaditeľ sekcie virtuálnej reality v spoločnosti Microsoft.

 

 

 

Nemecká firma Thyssenkrupp patrí k spoločnostiam, ktoré chcú čo najviac využiť hologram v praxi. Jeden z najväčších výrobcov výťahov na svete využíva technológiu na cestovanie svojich technikov po celom svete. Vďaka HoloLens 2 sa môžu spojiť s kolegom v inej krajine a poradiť mu pri oprave stroja. Japonská letecká spoločnosť využíva okuliare ako pomôcku pri výcviku mechanikov a personálu.

 

Možno vás zaujme: V Rusku vynašli plynovú masku na ochranu pred zbraňami hromadného ničenia

 

Existujú tiež firmy, ktoré sa nezameriavajú na veľké spoločnosti. Príkladom je Ikin zo San Francisca, ktorá chce na budúci rok predstaviť svoju novinku. Človek si zariadenie jednoducho pripojí k mobilnému telefónu a následne bude „do vzduchu“ premietať 3D hologram osoby, s ktorou bude mať videohovor.

 

Profesor Gordon Wetzstein zo Stanford University považuje hologram za efektívnejší spôsob komunikácie v porovnaní s videokonferenciami. „Vďaka hologramu môžete nadviazať napríklad očný kontakt a pozorovať, kto sa na koho pozerá,“ dodal.

 

 

 

Upozornil však aj na jeden možný problém, ktorý môže nastať, ak budú hologramy v budúcnosti také dokonalé, že ich nebudeme môcť rozoznať od reálneho človeka.

 

„Ak vytvoríte digitálny zážitok, ktorý dokáže viac a viac ovplyvniť vnímanie reality, bude potom oveľa jednoduchšie s človekom manipulovať,“ vysvetlil.

 

Jedným z prvých investorov technológie Portl bol Tim Draper, ktorý bol tiež podporovateľom značiek Tesla a Skype. Povedal, že si je istý, že hologram nahradí štandardný videohovor o 5 rokov.

 

„Nahradíme každý jeden digitálny displej v každom obchode. Toto bude nový spôsob, akým budú firmy chcieť prezentovať svoj obsah či už naživo alebo prostredníctvom nahraných záznamov,“ predpovedá.

 

K téme: Zuzana Čaputová pripravila seriál o sociálnych sieťach




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona