Spojené štáty zažívajú najhoršiu epidémiu od roku 1994

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 07:24 • 2 min
Spojené štáty zažívajú najhoršiu epidémiu od roku 1994

NEW YORK - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) včera oznámilo, že evidujú najväčší počet osýpok za posledných 25 rokov.

slovakia

left justify in out

Len od začiatku roka 2019 evidovali v USA 695 nových prípadov osýpok. V roku 2000 bolo toto ochorenie pritom vyhlásené za oficiálne eliminované, nakoľko sa proti nemu podáva účinná vakcína. Situácia sa však mení a rodičia odmietavú svojej deti očkovať. Môže sa za to kampaň, ktorá navyše nebola založená na reálnych faktoch. Odporcovia očkovania totiž tvrdili, že vakcína proti osýpkam spôsobuje autizmus a iné mentálne ochorenia. Napriek tomu, že dané tvrdenie vedci viacnásobne vyvrátili a to, že ide o lož, môžu doložiť aj relevantnými výskumami, mnohí rodičia sú o negatívnom dopade očkovania na zdravie svojich potomkov stále presvedčení. Vďaka tomu sa do spoločnosti vracia vyhubené ochorenie, ktoré môže byť veľkou hrozbou.

 

img

 

"Vysoký počet prípadov v roku 2019 je primárne výsledkom niekoľkých veľkých ohnísk - jedného v štáte Washington a dvoch veľkých epidémií v New Yorku, ktoré sa začali koncom roku 2018," uvádza sa vo vyhlásení CDC.

 

img

 

Primátor mesta New York Bill de Blasio vyhlásil začiatkom apríla zdravotnú pohotovosť v niektorých častiach Brooklynu. Výskyt osýpok totiž dosiahol také čísla, ktoré ho prinútili k radikálnym krokom v záujme ochrany ostatného obyvateľstva. Osýpky sa začali šíriť predovšetkým v rámci ultraortodoxnej židovskej komunity, ktorá z náboženských dôvodov vakcináciu odmietala. Primátor však nariadil celoplošné očkovanie všetkých ľudí, ktorí s týmto vírusom môžu prísť do kontaktu. Pokiaľ by napriek tomu odmietli bez toho, aby sa preukázali potvrdením o imunite, riskujú pokutu 1000 dolárov.

 

img

 

V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásil koncom marca okres Rockland v americkom štáte New York výnimočný stav. CDC odporúča očkovanie vakcínou MMR každému, kto je starší ako jeden rok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies