Ruská elita dostala experimentálnu vakcínu proti COVID-19 ešte v apríli

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 13:12 • 2 min
Ruská elita dostala experimentálnu vakcínu proti COVID-19 ešte v apríli

Moskva – Desiatky členov ruskej obchodnej a politickej elity dostali včasný prístup k experimentálnej vakcíne proti Covid-19. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odkazom na niekoľko desiatkov anonymných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Experimentálna vakcína

Experimentálna vakcína bola v apríli poskytnutá špičkovým manažérom ruských spoločností a vládnym úradníkom. Bola vyvinutá Výskumným ústavom epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja.

 

Jeden zdroj Bloombergu - vedecký pracovník - tvrdí, že na očkovacom programe sa zúčastnilo spolu niekoľko stoviek ľudí. Rozhodli, že infomacie o vakcinácii nebudú zverejňovať, aby sa predišlo veľkému prílevu ľudí, ktorí chcú dostať vakcínu proti koronavírusu.

 

img

 

Medzi tými, ktorí dostali vakcínu, boli vrcholoví manažéri UC Rusal. Zamestnancom spoločnosti FosAgro tiež bolo ponúknuté očkovanie proti koronavírusu. Obe spoločnosti odmietli komentovať tieto informácie.

 

Nie je známe, ako bola vakcína distribuovaná. Účasť na programe bola údajne bezplatná a ľudia, ktorí dostali vakcínu, podpísali dokumenty, že boli informovaní o možných rizikách.

 

Dôsledky očkovania proti koronavírusu

Manažéry, ktorí dostali vakcínu hovoria, že následky očkovania cítili rôznymi spôsobmi. Niektorí mali horúčku a bolesť svalov a jeden si nevšimol žiadne vedľajšie účinky.

 

Sú aj podnikatelia, ktorí sa odmietli zúčastniť na programe. Myslia, že vakcína by sa mala najprv testovať na dobrovoľníkoch. Jeden z podnikateľov povedal, že sa vzdal vakcíny, pretože mu lekár vysvetlil: zistenie účinkov vakcíny na organizmus bude trvať asi rok.

 

img

 

Skúšky vakcíny v Rusku

Oficiálne v Rusku boli klinické štúdie vakcíny proti koronavírusu zahájené v polovici júna. Prvú fázu testovania vakcíny dokončili minulý týždeň. Boli zapojení ruskí vojenskí pracovníci. Dostali zložku lieku 18 ľudí. Niekoľko dní po získaní prvých údajov o bezpečnosti a znášanlivosti vakcíny bola imunizovaná ďalšia skupina dobrovoľníkov.

 

Inštitút nezverejnil výsledky štúdie, do ktorej bolo zapojených približne 40 ľudí, ale začal ďalšiu etapu pokusov s väčšou skupinou.

 

Tretia fáza testovania sa začne 3. augusta a zahŕňa tisíce ľudí v Rusku, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch, pričom vakcína sa na vnútroštátnej úrovni distribuuje už v septembri. Západní vedci zvyčajne skúšajú tretiu fázu niekoľko mesiacov, aby lepšie porozumeli bezpečnosti a účinnosti.

 

Očkovanie bude budúci rok

Kirill Dmitriev, vedúci Ruského fondu priamych investícií (RFPI), ktorý dohliada na vývoj vakcíny, uviedol, že masové očkovanie proti koronavírusu v Rusku sa uskutoční a bude dokončené budúci rok.

 

img

 

"Ako ukazujú medzinárodné skúsenosti, na zastavenie epidémie musí byť očkovaných asi 60% populácie," uviedol.

 

Minulý týždeň Veľká Británia, Spojené štáty a Kanada obvinili Rusko, že sa snaží ukradnúť informácie od vedcov, ktorí sa usilujú vyvinúť vakcínu proti koronavírusu. Tri štáty podozrievajú hackerskú skupinu, že útočí na akademické a farmaceutické výskumné ústavy zapojené do vývoja vakcíny. Ruskí predstavitelia tvrdenia popierajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies